J 2005

Effect of 50 Hz magnetic fields on yeasts Saccharomyces cerevisae

STRAŠÁK, Luděk, Lukáš FOJT, Iva SLANINOVÁ and Vladimír VETTERL

Basic information

Original name

Effect of 50 Hz magnetic fields on yeasts Saccharomyces cerevisae

Name in Czech

Působení magnetických polí o frekvenci 50 Hz na kvasinky Saccharomyces cerevisae

Authors

STRAŠÁK, Luděk (203 Czech Republic), Lukáš FOJT (203 Czech Republic), Iva SLANINOVÁ (203 Czech Republic) and Vladimír VETTERL (203 Czech Republic, guarantor)

Edition

European Biophysics Journal, Berlin Heidelberg, Springer-Verlag, 2005, 1432-1017

Other information

Language

English

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

10610 Biophysics

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impact factor

Impact factor: 1.811

RIV identification code

RIV/00216224:14310/05:00013215

Organization unit

Faculty of Science

UT WoS

000231659200940

Keywords in English

Yeast; proliferation; low-frequency magnetic field;Saccharomyces cerevisae
Změněno: 6/2/2006 15:21, prof. RNDr. Vladimír Vetterl, DrSc.

Abstract

V originále

A 50 Hz magnetic field effect on the growth of yeasts Saccharomyces cerevisiae was studied. The cylindrical coil induced magnetic fields with inductions up to 10mT. Duration of exposure varied up to 24min. Exposure took place at laboratory temperature (20-23C) and the air ventilator maintained the temperature at the place of sample. We measured growth curves of yeasts in broth by spectrophotometer and the number of CFU (colony forming units) on solid soil. We found that magnetic field decreases the number of yeasts in broth, and slowed their growth down. The effect was stronger for stronger magnetic field inductions and for longer duration of exposure. On the other hand, only small decrease in comparison with control appeared during exposure on solid soil. It seems that the effect depends on the biological age of yeast culture. We observed bigger magnetic field effect after exposure in early stage of evolution of yeasts.

In Czech

Bylo studováno působení magnetických polí o frelvenci 50 Hz na kvasinky Saccharomyces cerevisae. Kvasinky byly umístěny ve válcové cívce, kde bylo indukováno magnetické pole o indukci až 10mT. Doba působení magnetického pole byla až 24 minut. Vzduchový ventilátor udržoval teplotu v místě vzorku v rozmezí 20-23C.Růstové křivky bakterií v živném roztoku byla měřeny spektrofotometricky. Byl stanoven počet CFU (colony forming units) na pevných půdách. Bylo zjištěno, že magnetické pole snižuje počet kvasinek v živném roztoku a zpomaluje jejich růst. Jev byl větší pro magnetické pole o vyšší indukci a delší dobu exposice. Na pevných půdách byl pozorován pouze malý pokles počtu kvasinek. Zdá se, že pozorovaný jev závisí na biologickém stáří kultury kvasinek. Magnetické pole působilo silněji v počátečních stadiích vývoje kvasinek.

Links

GA310/01/0816, research and development project
Name: Vliv elektrických a magnetických polí o nízkých frekvencích na biologické systémy
Investor: Czech Science Foundation, The effect of low-frequency electric and magnetic fields on the biological systems
IAA4004404, research and development project
Name: Interakce biopolymerů s ligandy a detekce jejich konformačních změn na fázových rozhraních pomocí elektrochemických a optických metod
Investor: Academy of Sciences of the Czech Republic, Interaction of biopolymers with ligands and detection of their conformation changes at interfaces by electrochemical and optical methods.
IBS5004107, research and development project
Name: Aplikace biofyzikálních metod v biotechnologické a klinické praxi
Investor: Academy of Sciences of the Czech Republic, Application of biophysical methods in biotechnological and clinical praxis