Detailed Information on Publication Record
2005
Effect of 50 Hz magnetic fields on yeasts Saccharomyces cerevisae
STRAŠÁK, Luděk, Lukáš FOJT, Iva SLANINOVÁ and Vladimír VETTERLBasic information
Original name
Effect of 50 Hz magnetic fields on yeasts Saccharomyces cerevisae
Name in Czech
Působení magnetických polí o frekvenci 50 Hz na kvasinky Saccharomyces cerevisae
Authors
STRAŠÁK, Luděk (203 Czech Republic), Lukáš FOJT (203 Czech Republic), Iva SLANINOVÁ (203 Czech Republic) and Vladimír VETTERL (203 Czech Republic, guarantor)
Edition
European Biophysics Journal, Berlin Heidelberg, Springer-Verlag, 2005, 1432-1017
Other information
Language
English
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
10610 Biophysics
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Impact factor
Impact factor: 1.811
RIV identification code
RIV/00216224:14310/05:00013215
Organization unit
Faculty of Science
UT WoS
000231659200940
Keywords in English
Yeast; proliferation; low-frequency magnetic field;Saccharomyces cerevisae
Změněno: 6/2/2006 15:21, prof. RNDr. Vladimír Vetterl, DrSc.
V originále
A 50 Hz magnetic field effect on the growth of yeasts Saccharomyces cerevisiae was studied. The cylindrical coil induced magnetic fields with inductions up to 10mT. Duration of exposure varied up to 24min. Exposure took place at laboratory temperature (20-23C) and the air ventilator maintained the temperature at the place of sample. We measured growth curves of yeasts in broth by spectrophotometer and the number of CFU (colony forming units) on solid soil. We found that magnetic field decreases the number of yeasts in broth, and slowed their growth down. The effect was stronger for stronger magnetic field inductions and for longer duration of exposure. On the other hand, only small decrease in comparison with control appeared during exposure on solid soil. It seems that the effect depends on the biological age of yeast culture. We observed bigger magnetic field effect after exposure in early stage of evolution of yeasts.
In Czech
Bylo studováno působení magnetických polí o frelvenci 50 Hz na kvasinky Saccharomyces cerevisae. Kvasinky byly umístěny ve válcové cívce, kde bylo indukováno magnetické pole o indukci až 10mT. Doba působení magnetického pole byla až 24 minut. Vzduchový ventilátor udržoval teplotu v místě vzorku v rozmezí 20-23C.Růstové křivky bakterií v živném roztoku byla měřeny spektrofotometricky. Byl stanoven počet CFU (colony forming units) na pevných půdách. Bylo zjištěno, že magnetické pole snižuje počet kvasinek v živném roztoku a zpomaluje jejich růst. Jev byl větší pro magnetické pole o vyšší indukci a delší dobu exposice. Na pevných půdách byl pozorován pouze malý pokles počtu kvasinek. Zdá se, že pozorovaný jev závisí na biologickém stáří kultury kvasinek. Magnetické pole působilo silněji v počátečních stadiích vývoje kvasinek.
Links
GA310/01/0816, research and development project |
| ||
IAA4004404, research and development project |
| ||
IBS5004107, research and development project |
|