ŠUPÁLKOVÁ, Veronika, Helena STAVĚLÍKOVÁ, Soňa KŘÍŽKOVÁ, Radka MIKELOVÁ, Aleš HORNA, Ladislav HAVEL and René KIZEK. Analýza kapsaicinu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí (Analysis of capsaicin by high performance liquid chromatography with electrochemical detection). In Sborník příspěvků VI. Pracovního setkání fyzikálních chemiků a elektrochemiků. Brno: Masarykova universita, 2006, p. 100-101, 125 pp. ISBN 80-210-3943-4.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Analýza kapsaicinu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí
Name in Czech Analýza kapsaicinu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí
Name (in English) Analysis of capsaicin by high performance liquid chromatography with electrochemical detection
Authors ŠUPÁLKOVÁ, Veronika (203 Czech Republic), Helena STAVĚLÍKOVÁ (203 Czech Republic), Soňa KŘÍŽKOVÁ (203 Czech Republic), Radka MIKELOVÁ (203 Czech Republic, guarantor), Aleš HORNA (203 Czech Republic), Ladislav HAVEL (203 Czech Republic) and René KIZEK (203 Czech Republic).
Edition Brno, Sborník příspěvků VI. Pracovního setkání fyzikálních chemiků a elektrochemiků, p. 100-101, 125 pp. 2006.
Publisher Masarykova universita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Proceedings paper
Field of Study 10406 Analytical chemistry
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14310/06:00015602
Organization unit Faculty of Science
ISBN 80-210-3943-4
Keywords in English capsaicin; HPLC; electrochemical detection
Tags capsaicin, electrochemical detection, HPLC
Changed by Changed by: prof. RNDr. Libuše Trnková, CSc., učo 1027. Changed: 10/2/2006 13:39.
Abstract
ÚVOD Paprika (Capsicum, Solanaceae) je rostlina pocházející z Jižní a Střední Ameriky, která se stala součástí našeho jídelníčku. Indiáni znali papriku již před více jako čtyřmi tisíci lety a do Evropy ji přivezli Španělé. Z potravinářského hlediska můžeme papriku považovat jak za potravinu, tak za koření. Typickým znakem papriky je její pálivá chuť způsobená přítomností dusíkaté sloučeniny ze skupiny fenylalkylamidových alkaloidů kapsaicinu. Látka byla poprvé z papriky izolována v roce 1816 a za dalších třicet let dostala svoje jméno. Později se podařilo prokázat, že tato látka je odpovědná za pálivý pocit při styku se sliznicemi a zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Pravděpodobně nejpálivějším druhem papriky je habanero (Capsicum chinense). V naší práci jsme vyvinuli nový způsob detekce kapsaicinu založený na použití vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickým detektorem (HPLC-ED). VÝSLEDKY A DISKUSE V našich experimentech jsme se nejdříve zaměřili na studium základního elektrochemického chování čistého kapsaicinu pomocí cyklické voltametrie. Na základě experimentálních výsledků z cyklické voltametrie jsme se zaměřili na navržení nejvhodnějších podmínek pro průtokovou analýzu kapsaicinu. Ze závislosti výšky signálu a aplikovaného potenciálu jsme sestrojili hydrodynamický voltamogram, pomocí kterého jsme vybrali nejvhodnější potenciál aplikovaný na elektrody. Na pozorovanou elektrochemickou dopověď měl také výrazný vliv průtok mobilní fáze. Při nízkých průtocích byly píky méně vyvinuté a symetrické. Se zvyšující se rychlostí průtoku mobilní fáze byly píky symetrické a velmi dobře vyvinuté. Zjistili jsme, že námi používaná metoda je rychlá, senzitivní a umožňuje stanovit i stopová množství kapsaicinu. Navíc jsme navrženou metodiku aplikovali při analýze rozdílů v obsahu kapsaicinu u jednotlivých sbírkových odrůd papriky. ZÁVĚR Metoda byla optimalizována a následně použita pro stanovení kapsaicinu v plodech papriky. Námi navržený postup bude využit pro charakterizaci jednotlivých odrůd papriky uložených v genové bance s ohledem na obsah kapsaicinu.
Abstract (in English)
Analysis of capsaicin by high performance liquid chromatography with electrochemical detection
Links
GP525/04/P132, research and development projectName: Studium obranných mechanismů rostlin při stresu způsobeném těžkými kovy
PrintDisplayed: 28/7/2024 23:23