Detailed Information on Publication Record
2006
Jednoduchá, rychlá a senzitivní detekce salicylátů v pivu pomocí elektroanalytických technik
ŠUPÁLKOVÁ, Veronika, Jiří PETŘEK, Jan VÍTEČEK, Ladislav HAVEL, Jitka PETRLOVÁ et. al.Basic information
Original name
Jednoduchá, rychlá a senzitivní detekce salicylátů v pivu pomocí elektroanalytických technik
Name in Czech
Jednoduchá, rychlá a senzitivní detekce salicylátů v pivu pomocí elektroanalytických technik
Name (in English)
Easy, rapid and sensitive determination of salicylates in beer using electroanalytical techniques
Authors
ŠUPÁLKOVÁ, Veronika (203 Czech Republic), Jiří PETŘEK (203 Czech Republic), Jan VÍTEČEK (203 Czech Republic), Ladislav HAVEL (203 Czech Republic), Jitka PETRLOVÁ (203 Czech Republic), Radka MIKELOVÁ (203 Czech Republic), Libuše TRNKOVÁ (203 Czech Republic, guarantor), Vojtěch ADAM (203 Czech Republic), David POTĚŠIL (203 Czech Republic), Josef ZEHNÁLEK (203 Czech Republic) and René KIZEK (203 Czech Republic)
Edition
Brno, Sborník příspěvků X. pracovního setkání biochemiků a molekulárních biologů, p. 94-95, 110 pp. 2006
Publisher
Masarykova Universita
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Stať ve sborníku
Field of Study
10405 Electrochemistry
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14310/06:00015606
Organization unit
Faculty of Science
Keywords in English
determination; salicylates; beer; electroanalytical techniques
Změněno: 20/6/2008 13:03, prof. RNDr. Libuše Trnková, CSc.
V originále
ÚVOD: Salicyláty (kyselina salicylová SA, kyselina acetylsalicylová AcSA) byly používány jako analgetikum ve formě kůry z vrb již v dobách Hippokrata, a jejich protihorečkový efekt byl rozpoznán před více než 200 lety. Konkrétně AcSA (nebo také aspirin) je používána od roku 1890 pro léčbu různých zánětlivých onemocnění. Byl také prokázán příznivý terapeutický vliv aspirinu při různých kardiovaskulárních chorobách. Kromě výše popsaného účinku salicylátů na lidských organismus je těchto sloučenin dále hojně využíváno v řadě nápojů a potravinách jako konzervační přísady, kde však vyšší koncentrace mohou být na druhou stranu toxické nebo vyvolávat alergické reakce. Cílem této práce bylo studovat elektrochemické chování SA a AcSA na povrchu uhlíkové pastové elektrody (CPE) a na uhlíkové tužkové elektrodě (GPE) pomocí square wave voltametrie (SWV). Metodu následně využít pro stanovení SA a AcSA v potravinách a nápojích (např. pivo), farmaceutickém přípravku a kůře různých druhů vrb. MATERIÁLY A METODY: Elektrochemické měření pomocí square wave voltametrie byla prováděna na přítroji AUTOLAB Analyser spojeného s VA-Stand 663. Byl použit tříelektrodový systém a skládal se z uhlíkové pastové/uhlíkové tužkové elektrody jako pracovní elektrody s plochou 0,4 mm2, Ag/AgCl/3 mol.l-1 KCl elektrody jako referenční elektrody a uhlíkové elektrody jako pomocné. Vzorky piva byly zakoupeny v běžném obchodě a uchovány při 4 C do doby analýzy. Před analýzou byly vzorky 100 x zředěny. VÝSLEDKY A DISKUSE: V naší práci jsme studovali SA na pracovní uhlíkové pastové elektrodě pomocí SWV v pufrovaném prostředí. Ze získaných experimentálních výsledků jasně vyplývá, že nejvhodnější nastavení elektroanalytické metody byla frekvence 260 Hz, amplituda 50 mV a potenciálový krok 10 mV. Získaný detekční limit pro SA byl 1,3 ng/ml. Dále jsme naši metodu aplikovali na přímé stanovení SA ve Aspirinu. Zjistili jsme, že analyzované léčivo obsahuje 3-5 % SA. Dále jsme navrhli metodu pro nepřímé stanovení AcSA a aplikovali jsme ji pro analýzu farmaceutického přípravku. Stanovené množství AcSA bylo v dobré shodě s deklarovaným množstvím. Na závěr jsme použili GPE pro stanovení SA v různých druzích vrb a vzorcích piva. Nejvyšší obsah SA byl objeven v kůře S. laponum (2986ug/g svěží hmotnosti). Ze získaných výsledků vyplývá, že vzorek piva obsahoval SA v množství 0,89 ug.ml-1. ZÁVĚR: Elektrochemické techniky, konkrétně použitá sguare wave voltametrie, představují vysoce selektivní a nepříliš drahý analytický nástroj pro stanovení kyseliny salicylové na uhlíkových elektrodách. Navržený postup SWV analýzy SA je možné využít pro analýzu obsahu SA v rostlinných extraktech a nápojích.
In English
Easy, rapid and sensitive determination of salicylates in beer using electroanalytical techniques
Links
GP525/04/P132, research and development project |
|