MATYÁŠEK, Jiří. Šolski geološki izleti v mestih. In http://www.zrss.si/pdf/NAR_Povzetki_predavanj_delavnic.pdf. 1. vyd. Maribor: Zavod Republike Slovenije za šolstvo, 2006, s. 8 - 10.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Šolski geološki izleti v mestih
Název česky Školní geologické exkurze ve městech
Název anglicky School geological excursion in the cities
Autoři MATYÁŠEK, Jiří.
Vydání 1. vyd. Maribor, http://www.zrss.si/pdf/NAR_Povzetki_predavanj_delavnic.pdf, od s. 8 - 10, 3 s. 2006.
Nakladatel Zavod Republike Slovenije za šolstvo
Další údaje
Originální jazyk slovinština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Slovinsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky skola vylety do prirody
Klíčová slova anglicky school field praxis
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. RNDr. Jiří Matyášek, CSc., učo 1031. Změněno: 16. 9. 2010 17:22.
Anotace
Terenski sprehodi, vaje in izleti so eden od didaktično najbolj učinkovitih pedagoških metod pri naravoslovnem izobraževanju. Na razliko od tradicionalnega šolskega pouka, kjer učenci bolj težko povezujejo svoje teoretično znanje s praktičnim znanjem o anorganskih naravnih tvarinah (mineralov, kamnin, fosilov), pa ponuja narava možnost z mnogimi raznimi dejavnostmi, ki pripeljejo k spojitvi med teoretičnim znanjem in praktičnimi rezultati. Učenci si v naravi lahko znanje dopolnjujejo z novimi praktičnimi spoznanji in tako pridobijo široki spekter naravoslovnega znanja. Temeljno znanje iz mineralogije, petrologije, geologije in paleontologije si lahko pridobijo prav na geoloških izletih v različnih tipov pokrajin v mestnem in vaškem okolju, v gorah, v agrarni pokrajini, v rudarskem okolju, v kraški pokrajini, ob morju in drugje. Geološki izleti na terenu imajo hkrati tudi velik pomen za krepitev medsebojnih odnosov med učiteljem in učencem dobro pripravljene akcije učence kratkočasijo in jim je pouk v večini v naravi bolj všeč kot v razredu, posebno srednješolci že cenijo lepo pripravljene izlete in kar je glavno združitev teoretičnega in praktičnega terenskega pouka pelje k veliki poglobitvi znanja učencev in vzgaja k pozitivnemu odnosu do narave in njenega varstva.
Anotace česky
Terénní vycházky, cvičení a exkurze jsou jednou z didakticky nejefektivnějších vyučovacích metod v přírodovědném vyučování. Na rozdíl od tradiční školní výuky, kde mohou žáci jen obtížně spojovat své teoretické vědomosti s praktickou znalostí anorganických přírodnin (minerálů, hornin, fosílií), umožňuje příroda velké množství různých aktivit, které vedou ke spojování teoretických vědomostí a praktických dovedností. Žáci si v přírodě mohou své vědomosti doplňovat o nové praktické poznatky a tím získávat široké spektrum přírodovědných znalostí. Základní poznatky z mineralogie, petrologie, geologie a paleontologie je možné využít zejména na geologických exkurzích v různých krajinných typech ve městech a vesnicích, v horách, v zemědělské krajině, v těžebních územích, v krasových oblastech, u moře a jinde. Terénní geologické exkurze mají zároveň velký význam pro vzájemné vztahy učitele a žáka dobře připravené akce žáky baví, většinou se jim vyučování v přírodě více líbí nežli ve třídě, zejména středoškoláci již dovedou dobře připravenou exkurzi ocenit a co je hlavní spojení teoretické a praktické terénní výuky vede k mnohem hlubším vědomostem žáků a vychovává je ke kladnému vztahu k přírodě a její ochraně.
Návaznosti
MSM0021620862, záměrNázev: Učitelská profese v měnících se požadavcích na vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 00:41