MANDELOVÁ, Lucie a Jiří TOTUŠEK. Chemoprotective effects of broccoli juice treated with high presssure. Czech J. Food Sci. Praha, 2006, roč. 24, č. 1, s. s. 19-25, 7 s. ISSN 1212-1800.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Chemoprotective effects of broccoli juice treated with high presssure
Název česky Chemoprotektivní účinky brokolicové šťávy ošetřené vysokým tlakem
Autoři MANDELOVÁ, Lucie (203 Česká republika, garant) a Jiří TOTUŠEK (203 Česká republika).
Vydání Czech J. Food Sci. Praha, 2006, 1212-1800.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 21101 Food and beverages
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.387
Kód RIV RIV/00216224:14510/06:00031474
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
UT WoS 000235547300003
Klíčová slova anglicky micronucleus test; broccoli; antimutagenicity; MNU
Štítky antimutagenicity, broccoli, micronucleus test, MNU
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Lucie Mandelová, Ph.D., učo 20828. Změněno: 26. 3. 2010 12:15.
Anotace
We investigated chemoprotective effects of broccoli juice, treated by high pressure method, using 500 MPa for a period of 10 minutes. By the use of this method, the conservation of nutritionally important substances occurs (for example vitamins, polyphenolic compounds, glucosinolates and other constituent substances). We followed the inhibition of mutagenicity of the model mutagen, N-nitroso-N-methylurea (MNU) by means of in vivo micronucleus test. After fourteen-days application of broccoli juice (0.2 ml/10 g of body weight of mouse) and after single administration of MNU mutagen (50 mg/kg), a statistically significant decrease (p<0.01) occured, of number of micronuclei induced by the application of MNU. Broccoli juice treated by high pressure, therefore seems to have a preventive potential against MNU-induced micronuclei formation in BALB/C mouse bone marrow cells.
Anotace česky
Zjišťovali jsem chemoprotektivní účinky brokolicové šťávy ošetřené vysokým tlakem. Sledovali jsem inhibici mutagenity modelového mutagenu (MNU) za pomoci krátkodobého testu mutagenity - in vivo mikronukeus testu. Po 14denní aplikaci brokolicové šťávy a po jednorázové aplikaci mutagenu došlo ke statisticky významnému snížení počtu mikrojader vyvoalných aplikací MNU. Brokolicová šťáva ošetřená vysokým tlakem pravděpodobně snižuje mutagenitu MNU u BALB/C myších samců.
VytisknoutZobrazeno: 29. 9. 2024 19:20