ČEŠKOVÁ, Eva, Petra NAVRÁTILOVÁ, Michal ČERNÍK, Ivana PALČÍKOVÁ a Libor USTOHAL. Léčebné možnosti kombinace antidepresiv. Psychiatrie. Praha: Tigis, 2006, roč. 10, č. 1, s. 18. ISSN 1211-7579.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Léčebné možnosti kombinace antidepresiv
Název česky Léčebné možnosti kombinace antidepresiv
Název anglicky Therapeutical possibilities of combinations of antidepressive drugs
Autoři ČEŠKOVÁ, Eva, Petra NAVRÁTILOVÁ, Michal ČERNÍK, Ivana PALČÍKOVÁ a Libor USTOHAL.
Vydání Psychiatrie, Praha, Tigis, 2006, 1211-7579.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky combination of antidepressive drugs
Štítky combination of antidepressive drugs
Změnil Změnila: prof. MUDr. Eva Češková, CSc., učo 726. Změněno: 27. 4. 2006 09:35.
Anotace
Kombinace antidepresiv je strategie používaná nejčastěji k prolomení farmakorezistence. Smysluplná je kombinace komplementárně a synergisticky působících AD, např. SSRI + NRI/NDRI a SSRI+NaSSA. Optimálně se jeví kombinace venlafaxinu a mirtazapinu. Jediná dvojitě slepá placebem kontrolovaná studie publikovaná in extenzo se týká kombinace SSRI a mirtazapinu.
Anotace anglicky
The combination of antidepressants is used in partial responders for reduction of residual symptoms and correction of side effects of AD and a breakthrough of pharmacoresistance.There have been realised minimum controlled studies concerning to this problem. From the theoretical and practical point of view the most justified it is the combination of antidepressants with different pharmacodynamic properties. In a preliminary study a combination of venlafaxine (SNRI) and mirtazapine has been successful in pharmacoresistant depressive patients.
Návaznosti
MSM0021622404, záměrNázev: Vnitřní organizace a neurobiologické mechanismy funkčních systémů CNS
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Vnitřní organizace a neurobiologické mechanismy funkčních systémů CNS
NR7990, projekt VaVNázev: Ověření a posouzení dynamiky profilu kognitivních funkcí u nemocných s depresivní a schizofrenní poruchou.
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Ověření a posouzení dynamiky profilu kognitivních funkcí u nemocných s depresivní a schizofrenní poruchou
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 20:04