HAVELKOVÁ, Marie, Kateřina LEFNEROVÁ, Petr KACHLÍK a Pavel MENŠÍK. Vybraná praktická cvičení z cytogenetiky ve výuce budoucích učitelů. In Výchova ke zdraví I. 1. vyd. ČR Brno: Masarykova univerzita Pedagogická fakulta. s. 81 - 90, 9 s. ISBN 80-210-3918-3. 2005.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vybraná praktická cvičení z cytogenetiky ve výuce budoucích učitelů.
Název česky Vybraná praktická cvičení z cytogenetiky ve výuce budoucích učitelů.
Název anglicky Practicals from cytogenetics in teachers training.
Autoři HAVELKOVÁ, Marie (203 Česká republika, garant), Kateřina LEFNEROVÁ (203 Česká republika), Petr KACHLÍK (203 Česká republika) a Pavel MENŠÍK (203 Česká republika).
Vydání 1. vyd. ČR Brno, Výchova ke zdraví I. od s. 81 - 90, 9 s. 2005.
Nakladatel Masarykova univerzita Pedagogická fakulta
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/05:00015173
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 80-210-3918-3
Klíčová slova anglicky Students; Faculty of Education; Practical trainings; Seminars; gene; chromosone; nucleus; mutation; DNA; nucleosome.
Štítky chromosone, DNA, Faculty of Education, gene, Mutation, nucleosome., Nucleus, Practical trainings, Seminars, students
Změnil Změnila: doc. MUDr. Marie Havelková, CSc., učo 1564. Změněno: 5. 3. 2010 14:58.
Anotace
V tomto článku jsou představena tři praktická cvičení, která byla modifikována pro potřeby výuky studentů pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Praktická cvičení jsou zaměřena na problematiku lidského chromozomálního vzorce a jeho poruch. Tématika probíraná v těchto prakticích je společná jak pro některé předměty vyučované katedrou rodinné výchovy a výchovy ke zdraví, tak i katedrami speciální pedagogiky, biologie a chemie brněnské pedagogické fakulty. Budoucí učitelé v průběhu těchto praktik prostuduji ve světelném mikroskopu morfologii chromozomů, naučí se je klasifikovat, seznámí se s normálním i patologickým lidským karyotypem, které budou také samostatně sestavovat a hodnotit. Do úvodů praktik jsou také zařazeny teoretické poznatky o faktorech poškozujících genotyp člověka a nové, základní poznatky o nezbytných preventivních opatřeních v této oblasti lidského zdraví.
Anotace anglicky
This article presented three practical exercises that have been modified for teaching students at the Pedagogical Faculty of Masaryk University in Brno. Practical exercises are focused on the issues of human chromosomal patterns and its disorders. Themes discussed in these practitioners is common both to certain subjects taught Department of Family Education and Health Education and the Department of Special Education, biology and chemistry teaching faculty in Brno. Future teachers in the study of these practices in light microscope morphology of chromosomes, they will learn to define them, take account of normal and pathological human karyotype, which will also be separately compiled and evaluated. To the introduction of practices are also included theoretical knowledge of factors detrimental to genotype people and new, basic knowledge of the necessary preventive measures in this area of human health.
Návaznosti
MSM0021622421, záměrNázev: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 06:25