RACLAVSKÝ, Jiří. Paradox lháře a jeho řešení. In Meze formalizace, analytičnosti a prostoročasu. 1. vyd. Praha: Filosofia - nakladatelství Filosofického ústavu AV ČR. s. 179-207. mimo edice. ISBN 978-80-7007-268-4. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Paradox lháře a jeho řešení
Název česky Paradox lháře a jeho řešení
Název anglicky The Paradox of Liar and Its Solutions
Autoři RACLAVSKÝ, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Praha, Meze formalizace, analytičnosti a prostoročasu, od s. 179-207, 29 s. mimo edice, 2007.
Nakladatel Filosofia - nakladatelství Filosofického ústavu AV ČR
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/07:00020006
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-7007-268-4
Klíčová slova anglicky Liar paradox; semantic paradoxes; ramified hierarchy of types; Tichý; transparent intensional logic
Štítky liar paradox, ramified hierarchy of types, semantic paradoxes, Tichý, transparent intensional logic
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Zdeňka Jastrzembská, Ph.D., učo 11408. Změněno: 10. 4. 2011 15:38.
Anotace
Po rekapitulaci stávajících přístupů k řešení paradoxu lháře a jejich potíží je prozkoumáno řešení Pavla Tichého, jehož Transparentní intenzionální logika integruje rozvětvenou teorii typů. Tichý ukázal, že axiómem reducibility jde (což si Russell neuvědomil) paradox obnovit. Tichý ukazuje, že na to, aby paradox vůbec vznikl, musí být stanoveno, jakého jazyka má být lhářská věta součástí. Pak ale jsou tu tvrdá fakta, že žádný jazyk (určitého řádu) nemůže obsahovat coby významuplné své vlastní jméno a tudíž nemůže v sobě diskutovat k sobě vztažené vlastnosti. Proto "být nepravdivý" nemůže být v jazyce určitého řádu takové, aby bylo smysluplně aplikovatelné na věty jazyka tohoto řádu, lhářská věta je takto významuprázdná.
Anotace anglicky
After historical recapitulation of already suggested solutions to liar paradox with showing its disadvantages I examine the solution proposed by Pavel Tichý. Tichý showed by means of his transparent intensional logic which incorporates (generalized) ramified hierarchy of types that axiom of reducibility enables to restore the liar paradox what was not recognized by Russell. Tichý points out that to generate the paradox it is necessary to add a premise to which language the liar sentence belongs. However, there are brute facts that a language of a certain order cannot involve its own name as meaningful and this disable to discuss properties related to the language itself. Hence the predicate "not-true" cannot be in a language of order n meaningfully applied sentences of that language, liar sentence is thus meaningless.
Návaznosti
GP401/07/P280, projekt VaVNázev: Singulární termíny - filosofie a logika
Investor: Grantová agentura ČR, Singulární termíny - filozofie a logika
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 17:09