ŠERÝ, Omar a Vratislav ŘEHÁK. Použití HIV testů v kontaktních centrech. In Komunitní spolupráce v oblasti drogové problematiky. První vydání. Brno: Centrum vzdělávání I.E.S., 2006, s. 19-22. ISBN 80-239-7292-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Použití HIV testů v kontaktních centrech
Název česky Použití HIV testů v kontaktních centrech
Název anglicky The usage of rapid HIV tests in drug asylums
Autoři ŠERÝ, Omar (203 Česká republika, garant) a Vratislav ŘEHÁK (203 Česká republika).
Vydání První vydání. Brno, Komunitní spolupráce v oblasti drogové problematiky, od s. 19-22, 4 s. 2006.
Nakladatel Centrum vzdělávání I.E.S.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30300 3.3 Health sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/06:00018858
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 80-239-7292-8
Klíčová slova anglicky HIV test rapid drug asylum
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: prof. RNDr. Omar Šerý, Ph.D., učo 18120. Změněno: 1. 3. 2007 17:24.
Anotace
Každé nízkoprahové zařízení nebo kontaktní centrum, které provádí testování infekčních chorob u svých klientů by mělo přísně splňovat následující požadavky: 1. Testování by měl provádět zdravotnický personál (stačí náležitě proškolená zdravotní sestra jakéhokoliv zaměření). 2. Pracovníci přicházející do kontaktu s výsledky a osobními daty klientů jsou vázáni mlčenlivostí v intencích lékařského tajemství. 3. Proškolení zdravotnického personálu, který provádí testování infekčních chorob u klientů kontaktních center by mělo zahrnovat tyto body: a) jak postupovat při testování, b) jak jednat s HIV reaktivními klienty, c) jak postupovat při zjištění HIV reaktivního vzorku (mít zajištěno konfirmační testování ve standardní mikrobiologické laboratoři nebo v NRL pro AIDS), d) jak zajistit následnou lékařskou péči (zprostředkování kontaktu s příslušným AIDS centrem), e) jak vést řádnou evidenci v kartě klienta, f) jak podávat dvakrát ročně hlášení o počtu provedených vyšetření HIV protilátek NRL pro AIDS. 4. Testování provádět v odběrových místnostech k tomuto účelu uzpůsobených a schválených příslušnou hygienickou stanicí (včetně zajištění svozu infekčního odpadu, provozního řádu, dezinfekce místnosti atd.). 5. Při provádění testování dodržovat následující podmínky: a) testy skladovat v suchu, temnu a při teplotě cca 15-28 stupňů Celsia, b) mít k dispozici dezinfekční prostředek na plochy i na kůži (schválený příslušnou hygienickou stanicí), c) mít kontejner pro infekční odpad (a zabezpečený svoz infekčního odpadu), d) mít pracovní plochu určenou pouze pro testování, e) pracovat v laboratorním plášti a vyšetřovacích rukavicích na jedno použití (ty vyměňovat mezi jednotlivými klienty!), e) u práce nekouřit, nepít a nejíst, f) pro měření času použít hodinky nebo stopky, g) přesně dodržovat instrukce v návodu, h) klient si musí před testováním umýt ruce teplou vodou a mýdlem a ruce řádně osušit. Závěrem nutno konstatovat, že používání rychlých testů v nízkoprahových zařízeních umožňuje monitorování výskytu vážných infekcí v té části populace, která se nedostane k běžně poskytované zdravotní péči. Pozitivní přínos testování infekčních chorob v nízkoprahových zařízeních je nutné spatřovat jednak v zabránění přenosu infekce na další klienty, dále v časné diagnostice a léčbě klientů kontaktních center. Nemalý přínos lze spatřovat také ve značných úsporách za léčbu HIV nebo HCV pozitivních pacientů. Obecným konsensem odborníků na epidemiologii a protidrogovou problematiku by mělo být heslo: Lepší testovat rychlými testy než netestovat vůbec. Lze říci, že normy EU se nám již dostatečně postaraly o to, aby se na trhu vyskytovaly pouze testy s vysokou senzitivitou a specifitou, takže obavy z toho, že rychlé testy nejsou dostatečně senzitivní již nemají opodstatnění.
Anotace anglicky
HIV test in drug asylums is one method that could be used for peoples wiyhout health insurance. Drug asylums have to fulfil all criteria for an approval such that testing by National Health Institute. The specifity and sensitivity of rapid HIV tests could be very good and comparable with ELISA methods. It depends only on quality of manufacturer. New EU norms must be aplied to all IVD that are using for human diagnostics even if they are used in drug asylums.
Návaznosti
NR8137, projekt VaVNázev: Molekulární příčiny dispozic ke vzniku alkoholizmu.
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Molekulární příčiny dispozic ke vzniku alkoholizmu
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 23:08