MIKELOVÁ, Radka, Vojtěch ADAM, Libuše TRNKOVÁ a René KIZEK. Vyuziti eliminacni voltametrie pro analyzu nukleovych kyselin. Časopis lékařů českých. roč. 145, č. 3, s. 233-233. ISSN 0008-7335. 2006.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vyuziti eliminacni voltametrie pro analyzu nukleovych kyselin
Název česky Vyuziti eliminacni voltametrie pro analyzu nukleovych kyselin
Název anglicky Application of elimination voltammetry to determination nucleic acids
Autoři MIKELOVÁ, Radka (203 Česká republika), Vojtěch ADAM (203 Česká republika), Libuše TRNKOVÁ (203 Česká republika, garant) a René KIZEK (203 Česká republika).
Vydání Časopis lékařů českých, 2006, 0008-7335.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10405 Electrochemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/06:00015738
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky Sensor; Biosenzor; DNA; Oligonucleotid; Elimination voltammetry with linear scan;
Štítky biosenzor, DNA, Oligonucleotid, sensor
Změnil Změnila: Ing. Radka Mikelová, Ph.D., učo 176915. Změněno: 26. 6. 2006 13:54.
Anotace
Od popsání struktury DNA uplynulo více jako 50 let, avšak DNA zůstává stále jednou z nejstudovanějších biologických molekul. O tomto faktu svědčí, že v roce 2004 bylo publikováno více než 30 tis článků věnujících se studiu DNA. V analýze DNA se uplatňuje celá řada metod a postupů. V současné době stále nejvíce využívanou metodou detekce DNA je elektroforetická separace na agarózových a nebo polyakrylamidových gelech. Moderní technologie umožnily rozpoznání sekvence genomů řady organismů včetně člověka a nyní jsou takto získané poznatky aplikovány do studia lidských nemocí a zdraví. Je potřebné hledat nové postupy umožňující rychlou a senzitivní analýzu DNA. Možnou alternativu představují elektrochemické metody. Elektrochemické chování nukleových kyselin poprvé publikoval Paleček v roce 1960 v časopise Nature. Od té doby je problematice elektroanalýzy nukleových kyselin věnována značná pozornost. Elektrochemie dnes nabízí postupy v oblasti konstrukce levných a rychlých biosenzorů. Navrhované biosenzory jsou navrhovány pro detekci řady závažných genetických, ale i na genech závislých onemocnění (jako například nádorová onemocnění). Nedávno byla eliminační voltametrie úspěšně použita pro senzitivní analýzu nukleových kyselin. V našich experimentech bylo elektrochemické měření uskutečněno na přístroji AUTOLAB (EcoChemie, Holandsko) ve spojení s VA-Stand 663 (Metrohm, Švýcarsko). Pomocí eliminační voltametrie byl zkoumán vliv změny obsahu purinových a pyrimidinových bází v řetězci DNA. Byl sestaven nový EVLS DNA biosenzor, založeným na technice adsorptivní přenosové rozpouštěcí voltametrie (AdTSV) a eliminační voltametrie s lineárním scanem (EVLS). V našich experimentech byla DNA adsorbována (5 ľl) na povrch pracovní visící rtuťové kapkové elektrody po dobu 240 s. Všechny nízkomolekulární a neadsorbované molekuly DNA byly z povrchu pracovní elektrody odstraněny oplachem v destilované vodě a použitém pufru. Pro tento účel jsme zvolili sérii oligonukleotidů (ODNs), které měly ve své primární struktuře různý počet bází. V dalších experimentech byla sledována závislost elektrochemického signálu ODNs na měnící se rychlosti polarizace (5, 10, 25, 50, 100, 200, 400, 800, 1 400 a 2 400 mV/s). Pomocí námi vyvinutých unikátních postupů bylo možné rozlišit změny v primární struktuře DNA s ohledem na záměnu jediné nukleotidové báze v řetězci DNA. Použitý postup umožnil stanovit DNA ve velmi nízkých koncentracích v řádech desítek nM. Elektrochemická analýza DNA stále představuje vhodný nástroj pro konstrukci jednoduchých, spolehlivých a přitom velice levných zařízení.
Anotace anglicky
Application of elimination voltammetry to determination nucleic acids
Návaznosti
GP525/04/P132, projekt VaVNázev: Studium obranných mechanismů rostlin při stresu způsobeném těžkými kovy
MSM0021622412, záměrNázev: Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální, regionální a lokální úrovni (INCHEMBIOL) (Akronym: INCHEMBIOL)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální , regionální a lokální úrovni
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 08:19