V originále
Ve dvacátých letech minulého století byl z vaječného bílku ptáků izolován protein avidin (Green, 1990). Je to bazický glykoprotein skládající se ze čtyř podjednotek o celkové molekulové hmotnosti přibližně 58 kDa (isoelektrický bod je 9.5) (Green, 1990). Protein podobných vlastností jako avidin, který byl o pár let později izolován z bakterie (Streptomyces avidinii), byl označen jako streptavidin (Weber, et al., 1989). Tento protein se skládá (stejně jako avidin) ze čtyř podjednotek jeho molekulová hmotnost je přibližně 66 kDa (isoelektrický bod 6.1), přičemž neobsahuje žádné sacharidy ve své molekule oproti avidinu (Wilchek and Bayer, 1990). Zmíněné proteiny získaly své jméno podle dychtivosti (avidity) s jakou se vážou k biotinu (vitamin H). Bylo zjištěno, že disociační konstanta této vazby se pohybuje okolo 10-15 M. Této interakce je využito v mnoha typech avidin-biotinových technologií, jako je imunohistochemie, elektronové mikroskopie, ELISA, DNA hybridizace a konstrukce biosensorů (Cui, et al., 2001, Havran, et al., 2004, Helle, et al., 1991, Kizek, et al., 2005, Lee, et al., 1994, Lin, et al., 1997, Masarik, et al., 2003). U streptavidinu nedochází k nespecifickým vazbám jako tomu je u avidinu. Kromě výše zmíněného bylo teprve zcela nedávno bylo zjištěno, že avidin je toxický pro široké spektrum motýlů, brouků, a dvoukřídlého hmyzu (Kramer, in press 2004, Kramer, et al., 2000, Markwick, et al., 2001, Morgan, et al., 1993). Za účelem bezchemické ochrany rostlin byly navrženy transgenní rostliny využívající biosyntézy avidinu.
Anglicky
Avidin, a minor constituent of egg white from reptiles, amphibians and birds, is a glycosylated and positively charged protein (at neutral pH), which usually forms tetramers. Few years later after discovering of avidin, the protein, whose sequence is evolutionary related to that of avidin, was isolated from bacteria Streptomyces avidinii. Avidin/streptavidin combines selectively with biotin. This interaction has been utilizing in many types of avidin-biotin technologies, such as imunohistochemistry, electron microscopy, ELISA, DNA hybridization and construction of biosensors. Suggesting of advantageous methods for the analysis of the avidin/streptavidin-biotin interaction is need. In this paper we describe the preparation of avidin- and avidin extract-modified CPEs for sensitive avidin detection in solution and in transgenic maize plants. We also describe the detection of streptavidin by means of the electrochemical method.