Detailed Information on Publication Record
2006
Studium změny obsahu kapsaicinu v různých částech plodů papriky
PETRLOVÁ, Jitka, Veronika ŠUPÁLKOVÁ, H. STAVĚLÍKOVÁ, Soňa KŘÍŽKOVÁ, Radka MIKELOVÁ et. al.Basic information
Original name
Studium změny obsahu kapsaicinu v různých částech plodů papriky
Name in Czech
Studium změny obsahu kapsaicinu v různých částech plodů papriky
Name (in English)
Investigation of changes in content of capsaicin in different parts of a fruit of capsicum
Authors
PETRLOVÁ, Jitka (203 Czech Republic), Veronika ŠUPÁLKOVÁ (203 Czech Republic), H. STAVĚLÍKOVÁ (203 Czech Republic), Soňa KŘÍŽKOVÁ (203 Czech Republic), Radka MIKELOVÁ (203 Czech Republic, guarantor), Aleš HORNA (203 Czech Republic), Ladislav HAVEL (203 Czech Republic) and René KIZEK (203 Czech Republic)
Edition
první. Praha, Vliv abiotickych a biotických stresoru na vlastnosti rostlin 2006, p. 41-44, 4 pp. 2006
Publisher
Ceska zemedelska univerzita v Praze
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Stať ve sborníku
Field of Study
10405 Electrochemistry
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14310/06:00015749
Organization unit
Faculty of Science
ISBN
80-213-1484-2
Keywords in English
capsaicin; Capsicum Solanaceae; different cultivars of capsicum; electrochemical detection; HPLC-ED
Tags
Změněno: 27/11/2006 12:09, Ing. Radka Mikelová, Ph.D.
V originále
Kapsaicin je látka obsažená v paprice (Capsicum, Solanaceae), která je zodpovědná za pálivý pocit při styku se sliznicemi a zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Cílem naší práce bylo studovat změny obsahu kapsaicinu v různých částech (semeník, dolní dužnina, horní dužnina a semínka) plodů různých odrůd paprik (Jubila, Novoselská kapie, Cecei Fellallo, Takanotsume a Bogyiszloi Vastaghusu). Dále jsme se zaměřili na porovnání získaných výsledků s pálivostí daného druhu papriky. Nejdříve jsme studovali základní elektrochemické chování čistého kapsaicinu pomocí cyklické voltametrie. Zjistili jsme, že stanovovaná látka je elektroaktivní a poskytuje svůj elektrochemický signál při potenciálu okolo 0.6 V. Tyto výsledky jsme následně použili při optimalizaci stanovení kapsaicinu pomocí průtokové injekční analýzy s elektrochemickou detekcí. Za našich výsledků vyplývá, že nejvhodnější mobilní fází byla směs acetátového pufru (pH 4) a methanolu v poměru 40:60 (v/v, %). Detekční limit naší techniky byl 5 pmolů kapsaicinu na nástřik (5 ul). Optimalizovanou metodu jsme dále použili pro analýzu rozdílů v obsahu kapsaicinu u jednotlivých sbírkových odrůd paprik. Obecně lze z našich výsledků usoudit, že čím je plod papriky pálivější, obsahuje i vyšší koncentraci kapsaicinu.
In English
Capsaicin is a compound contained in capsicum (Capsicum, Solanaceae), which is responsible for pungent effect of this vegetable and increase of secretion of digestive fluid. The aim of the work is to investigate of changes in content of capsaicin in different parts of fruit (ovary, bottom flesh, upper flesh and seeds) of different cultivars of capsicum (Jubila, Novoselska kapie, Cecei Fellallo, Takanotsume and Bogyiszloi Vastaghusu). Consequently, we aimed on comparison of the content of capsaicin with sharpness of different cultivars of capsicum. Primarily, we investigated a basic electrochemical behaviour of capsaicin using cyclic voltammetry. We found out that the compound of interest is electroactive and give the electrochemical signal at potential of 0.6 V. We utilized these results at optimization of determination of capsaicin by flow injection analysis coupled with electrochemical detector. It clearly follows for the results obtained that the most suitable mobile phase was acetate buffer (pH 4) and methanol in ratio 40:60 (v/v, %). Detection limit was 5 pmol of capsaicin per injection (5 ul). The optimized technique was utilized for analysis of differences of capsaicin content on different cultivars of capsicum. We found out that the content of capsaicin is proportional to sharpness of capsicum.
Links
GP525/04/P132, research and development project |
|