2006
High pressure and foods - fruit/vegetable juices
HOUŠKA, Milan, Jan STROHALM, Kateřina KOCUROVÁ, Jiří TOTUŠEK, Danuše LEFNEROVÁ et. al.Základní údaje
Originální název
High pressure and foods - fruit/vegetable juices
Název česky
Vysoký tlak a potraviny-ovocnozeleninové šťávy
Autoři
HOUŠKA, Milan (203 Česká republika), Jan STROHALM (203 Česká republika), Kateřina KOCUROVÁ (203 Česká republika), Jiří TOTUŠEK (203 Česká republika, garant), Danuše LEFNEROVÁ (203 Česká republika), Jan TŘÍSKA (203 Česká republika), Naděžda VRCHOTOVÁ (203 Česká republika), Vlasta FIEDLEROVÁ (203 Česká republika), Maria HOLASOVÁ (203 Česká republika), Dana GABROVSKÁ (203 Česká republika) a Ivana PAULÍČKOVÁ (203 Česká republika)
Vydání
Journal of Food Engineering, 2006
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
21101 Food and beverages
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
UT WoS
000239078600002
Klíčová slova česky
Vysoký tlak; potraviny; brokolicová šťáva; sulforafan; antimutagenita
Klíčová slova anglicky
High-pressure; Foods; Broccoli juice; Sulforaphane; anti-mutagenicity
Změněno: 25. 6. 2009 14:29, RNDr. Jiří Totušek, CSc.
V originále
The high pressure pasteurisation is capable to preserve the nutritional substances in juices such as sulforaphane in brocoli juice. This paper deals with the procedures how to maintain the highest content of this compound and other nutritional substances and how to prepare the consumer aceptable form of this juice. The final product-the apple-broccoli juice fumctional food (food supplement) was experimentally produced and tested. The high-pressure treated broccoli juices are comparable in sulforaphane content and anti-mutagenic activity with frozen version.
Česky
Pasterizace vysokým tlakem uchovává ve šťávách nutričně významné látky jako sulforafan v brokolici.Tato práce pojednává o postupu jak zachovat co nejvyšší obsah těchto látek a dalších výživových substancí a jak připravit tyto šťávy akceptovatelné pro spotřebitele. Finální produkt - jablečnobrokolicová šťáva jako funkční potravina byla experimentálně vyrobena a testována. Vysokým tlakem ošetřená brokolicová šťáva je co do obsahu sulforafanu a antimutagenní aktivity srovnatelná s úpravou zamražením.