J 2006

High pressure and foods - fruit/vegetable juices

HOUŠKA, Milan, Jan STROHALM, Kateřina KOCUROVÁ, Jiří TOTUŠEK, Danuše LEFNEROVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

High pressure and foods - fruit/vegetable juices

Název česky

Vysoký tlak a potraviny-ovocnozeleninové šťávy

Autoři

HOUŠKA, Milan (203 Česká republika), Jan STROHALM (203 Česká republika), Kateřina KOCUROVÁ (203 Česká republika), Jiří TOTUŠEK (203 Česká republika, garant), Danuše LEFNEROVÁ (203 Česká republika), Jan TŘÍSKA (203 Česká republika), Naděžda VRCHOTOVÁ (203 Česká republika), Vlasta FIEDLEROVÁ (203 Česká republika), Maria HOLASOVÁ (203 Česká republika), Dana GABROVSKÁ (203 Česká republika) a Ivana PAULÍČKOVÁ (203 Česká republika)

Vydání

Journal of Food Engineering, 2006

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

21101 Food and beverages

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

UT WoS

000239078600002

Klíčová slova česky

Vysoký tlak; potraviny; brokolicová šťáva; sulforafan; antimutagenita

Klíčová slova anglicky

High-pressure; Foods; Broccoli juice; Sulforaphane; anti-mutagenicity
Změněno: 25. 6. 2009 14:29, RNDr. Jiří Totušek, CSc.

Anotace

V originále

The high pressure pasteurisation is capable to preserve the nutritional substances in juices such as sulforaphane in brocoli juice. This paper deals with the procedures how to maintain the highest content of this compound and other nutritional substances and how to prepare the consumer aceptable form of this juice. The final product-the apple-broccoli juice fumctional food (food supplement) was experimentally produced and tested. The high-pressure treated broccoli juices are comparable in sulforaphane content and anti-mutagenic activity with frozen version.

Česky

Pasterizace vysokým tlakem uchovává ve šťávách nutričně významné látky jako sulforafan v brokolici.Tato práce pojednává o postupu jak zachovat co nejvyšší obsah těchto látek a dalších výživových substancí a jak připravit tyto šťávy akceptovatelné pro spotřebitele. Finální produkt - jablečnobrokolicová šťáva jako funkční potravina byla experimentálně vyrobena a testována. Vysokým tlakem ošetřená brokolicová šťáva je co do obsahu sulforafanu a antimutagenní aktivity srovnatelná s úpravou zamražením.