Detailed Information on Publication Record
2006
High pressure and foods - fruit/vegetable juices
HOUŠKA, Milan, Jan STROHALM, Kateřina KOCUROVÁ, Jiří TOTUŠEK, Danuše LEFNEROVÁ et. al.Basic information
Original name
High pressure and foods - fruit/vegetable juices
Name in Czech
Vysoký tlak a potraviny-ovocnozeleninové šťávy
Authors
HOUŠKA, Milan (203 Czech Republic), Jan STROHALM (203 Czech Republic), Kateřina KOCUROVÁ (203 Czech Republic), Jiří TOTUŠEK (203 Czech Republic, guarantor), Danuše LEFNEROVÁ (203 Czech Republic), Jan TŘÍSKA (203 Czech Republic), Naděžda VRCHOTOVÁ (203 Czech Republic), Vlasta FIEDLEROVÁ (203 Czech Republic), Maria HOLASOVÁ (203 Czech Republic), Dana GABROVSKÁ (203 Czech Republic) and Ivana PAULÍČKOVÁ (203 Czech Republic)
Edition
Journal of Food Engineering, 2006
Other information
Language
English
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
21101 Food and beverages
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organization unit
Faculty of Medicine
UT WoS
000239078600002
Keywords (in Czech)
Vysoký tlak; potraviny; brokolicová šťáva; sulforafan; antimutagenita
Keywords in English
High-pressure; Foods; Broccoli juice; Sulforaphane; anti-mutagenicity
Změněno: 25/6/2009 14:29, RNDr. Jiří Totušek, CSc.
V originále
The high pressure pasteurisation is capable to preserve the nutritional substances in juices such as sulforaphane in brocoli juice. This paper deals with the procedures how to maintain the highest content of this compound and other nutritional substances and how to prepare the consumer aceptable form of this juice. The final product-the apple-broccoli juice fumctional food (food supplement) was experimentally produced and tested. The high-pressure treated broccoli juices are comparable in sulforaphane content and anti-mutagenic activity with frozen version.
In Czech
Pasterizace vysokým tlakem uchovává ve šťávách nutričně významné látky jako sulforafan v brokolici.Tato práce pojednává o postupu jak zachovat co nejvyšší obsah těchto látek a dalších výživových substancí a jak připravit tyto šťávy akceptovatelné pro spotřebitele. Finální produkt - jablečnobrokolicová šťáva jako funkční potravina byla experimentálně vyrobena a testována. Vysokým tlakem ošetřená brokolicová šťáva je co do obsahu sulforafanu a antimutagenní aktivity srovnatelná s úpravou zamražením.