J 2006

High pressure and foods - fruit/vegetable juices

HOUŠKA, Milan, Jan STROHALM, Kateřina KOCUROVÁ, Jiří TOTUŠEK, Danuše LEFNEROVÁ et. al.

Basic information

Original name

High pressure and foods - fruit/vegetable juices

Name in Czech

Vysoký tlak a potraviny-ovocnozeleninové šťávy

Authors

HOUŠKA, Milan (203 Czech Republic), Jan STROHALM (203 Czech Republic), Kateřina KOCUROVÁ (203 Czech Republic), Jiří TOTUŠEK (203 Czech Republic, guarantor), Danuše LEFNEROVÁ (203 Czech Republic), Jan TŘÍSKA (203 Czech Republic), Naděžda VRCHOTOVÁ (203 Czech Republic), Vlasta FIEDLEROVÁ (203 Czech Republic), Maria HOLASOVÁ (203 Czech Republic), Dana GABROVSKÁ (203 Czech Republic) and Ivana PAULÍČKOVÁ (203 Czech Republic)

Edition

Journal of Food Engineering, 2006

Other information

Language

English

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

21101 Food and beverages

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organization unit

Faculty of Medicine

UT WoS

000239078600002

Keywords (in Czech)

Vysoký tlak; potraviny; brokolicová šťáva; sulforafan; antimutagenita

Keywords in English

High-pressure; Foods; Broccoli juice; Sulforaphane; anti-mutagenicity
Změněno: 25/6/2009 14:29, RNDr. Jiří Totušek, CSc.

Abstract

V originále

The high pressure pasteurisation is capable to preserve the nutritional substances in juices such as sulforaphane in brocoli juice. This paper deals with the procedures how to maintain the highest content of this compound and other nutritional substances and how to prepare the consumer aceptable form of this juice. The final product-the apple-broccoli juice fumctional food (food supplement) was experimentally produced and tested. The high-pressure treated broccoli juices are comparable in sulforaphane content and anti-mutagenic activity with frozen version.

In Czech

Pasterizace vysokým tlakem uchovává ve šťávách nutričně významné látky jako sulforafan v brokolici.Tato práce pojednává o postupu jak zachovat co nejvyšší obsah těchto látek a dalších výživových substancí a jak připravit tyto šťávy akceptovatelné pro spotřebitele. Finální produkt - jablečnobrokolicová šťáva jako funkční potravina byla experimentálně vyrobena a testována. Vysokým tlakem ošetřená brokolicová šťáva je co do obsahu sulforafanu a antimutagenní aktivity srovnatelná s úpravou zamražením.