GREGEROVÁ, Miroslava a Zuzana TROJANOVÁ. Změna parageneze eflorescentů stavebních materiálů v průběhu roku. Geologické výzkumy na Moravě a ve Slezsku v roce 2005. Brno: Masarykova univerzita, XIII, XIII, s. 115-119. ISSN 1212-6209. 2006.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Změna parageneze eflorescentů stavebních materiálů v průběhu roku
Název česky Změna parageneze eflorescentů stavebních materiálů v průběhu roku
Název anglicky Variation efflorescences paragenesis of building materials during one year
Autoři GREGEROVÁ, Miroslava (203 Česká republika, garant) a Zuzana TROJANOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Geologické výzkumy na Moravě a ve Slezsku v roce 2005, Brno, Masarykova univerzita, 2006, 1212-6209.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10500 1.5. Earth and related environmental sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/06:00015903
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky Castle Veveří - climatic conditions - degradation - building stone - efflorescences
Změnil Změnila: doc. RNDr. Miroslava Gregerová, CSc., učo 1163. Změněno: 17. 10. 2006 11:41.
Anotace
Příspěvek se zabývá degradacemi stavebních materiálů. Je dobře známé, že na degradaci má největší vliv transport solí pórovým systémem. Za studijní objekt byl vybrán hrad Veveří, na jehož stavbu byly použity kámen, cihla a malta. Tyto stavební materiály jsou po dlouhou dobu vystaveny klimatickým podmínkám mírného pásma. Toto to spolu se zvětráváním zdiva vede ke degradaci. Eflorescenty jsou přímými důkazy reprezentujícími zasolení zdiva. Eflorescence a jejich parageneze byly detailně sledovány po dobu jednoho roku. Forma Parageneze eflorescentů závisí na relativní vlhkosti (RH) teplotě a vzlínající vodě, na srážkách a slunečním svitu.
Anotace anglicky
This study presents some degradation phenomena of building materials. It is well known that degradation mostly depends on salt transport across a porous system. The object chosen for the study was State Castle Veveří, where the building materials used were stone, brick and mortar. These building materials have been exposed for a long time to central European climate conditions. Weathering of masonry in these conditions leads to its degradation. Efflorescences represent a good evidence of masonry salting. Efflorescence and their paragenesis were studied in detail for one year. The conclusion that was drawn was that efflorescences assemblage is influenced by relative humidity, temperature, capillary water, position of masonry with respect to prevailing rain direction, and sunshine intensity.
Návaznosti
GA103/06/1801, projekt VaVNázev: Analýza spolehlivosti hodnocení vlastností stavebních materiálů a konstrukcí s přihlédnutím k jejich změnám v čase a k časově proměnným vlivům
Investor: Grantová agentura ČR, Analýza spolehlivosti vlastností stavebních materiálů a konstrukcí s přihlédnutím k jejich změnám v čase a k časově proměnným vlivům
MSM0021622418, záměrNázev: DYNAMICKÁ GEOVIZUALIZACE V KRIZOVÉM MANAGEMENTU
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Dynamická geovizualizace v krizovém managementu
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 10:39