HORÁČKOVÁ, Ladislava, Lenka VARGOVÁ, Petr KRUPA, Zdeněk FLORIÁN a Tomáš NÁVRAT. PROXIMAL END OF FEMUR AND PROBLEMS OF ITS SUPERFICIAL STRUCTURE. SLOVENSKÁ ANTROPOLÓGIA. Bratislava: Slovenská antropologická spoľočnosť, roč. 8, č. 2, s. 76-80, 4 s. ISSN 1336-5827. 2005.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název PROXIMAL END OF FEMUR AND PROBLEMS OF ITS SUPERFICIAL STRUCTURE
Název česky Problematika povrchových struktur proximálního konce femuru.
Autoři HORÁČKOVÁ, Ladislava, Lenka VARGOVÁ, Petr KRUPA, Zdeněk FLORIÁN a Tomáš NÁVRAT.
Vydání SLOVENSKÁ ANTROPOLÓGIA, Bratislava, Slovenská antropologická spoľočnosť, 2005, 1336-5827.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky femur; Allens fossa; fossa cervicis femoris; cervical fossa;
Štítky Allens fossa, cervical fossa, femur, fossa cervicis femoris
Změnil Změnila: doc. MUDr. Lenka Vargová, Ph.D., učo 2737. Změněno: 27. 6. 2008 12:49.
Anotace
The aim of this paper is to report the preliminary results of Allens fossa. The bone material studied consists of 300 femurs coming from Moravian archaeological researches (16th to 19th centuries), of 250 ones coming from Egypt (662 to 332 B.C.) and 12 femurs in the fresh state. Seventy radiographs of pelvic joints have been examined. A study of pressure and tensile properties using a model of the proximal part of the femur after the simulation of Allens fossa has been elaborated. Preliminary results of our study showed that Allens fossa in adults occurred in 18.1% of Czech skeletal material. They also proved that the Allens fossa incidence in Egyptian skeletal material was comparable (16.3%). Our observations do not support the hypothesis according to which Allens fossa is caused by direct pressure of adjacent structures on the joint and bone. We tend to believe that it is caused by deficient vascular supply of femoral neck and head.
Anotace česky
Práce je zaměřena na studium povrchových struktur proximálního konce femuru, zejména Allenovy jamky. Celkem Studovaný kosterní soubor zahrnoval 300 femurů vyzvednutým při archeologických výzkumech na Moravě (16. až 19.století), 250 z Egypta (662 až 332 př.n.l.) a dále bylo preparováno12 recentních femurů při sekci. Radiologicky bylo prostudováno 70 kyčelních kloubů. Předběžné výsledky ukázaly, že u českých kosterních pozůstatků se fossa Alleni vyskytovala u 18,1% případů. Srovnatelná incidence Allenovy jamky byla i u kosterního souboru z Egypta (16,3%). Výsledky nepotvrdily hypotézu, která považuje za příčinu vzniku Allenovy jamky přímý tlak okolních struktur na kost. Autoři se podpořili názor, že na vzniku Allenovy jamky se podílí zejména porucha cévního zásobení krčku a hlavice femuru v době vývoje.
Návaznosti
GA206/03/1006, projekt VaVNázev: Antropologická a paleopatologická analýza kosterních pozůstatků z novověkého hřbitova na Antonínské ulici v Brně
Investor: Grantová agentura ČR, Antropologická a paleopatologická analýza kosterních pozůstatků z novověkého hřbitova na Antonínské ulici v Brně
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 10:41