BUBÍK, Miroslav, Slavomír NEHYBA, Pavla PETROVÁ a Otto POSPÍŠIL. Miocénní sedimenty ve vrtu HVS-2 v areálu spalovny Sako a.s. v Brně - Líšni. Geologické výzkumy na Moravě a ve Slezsku v roce 2005. Brno, 2006, XIII, č. 1, s. 32-35. ISSN 1212-6209.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Miocénní sedimenty ve vrtu HVS-2 v areálu spalovny Sako a.s. v Brně - Líšni
Název česky Miocénní sedimenty ve vrtu HVS-2 v areálu spalovny Sako a.s. v Brně - Líšni
Název anglicky Miocene deposits in the HVS-2 borehole in the area of the Sako a.s. incinerator plant in Brno-Líšeň
Autoři BUBÍK, Miroslav (203 Česká republika), Slavomír NEHYBA (203 Česká republika, garant), Pavla PETROVÁ (203 Česká republika) a Otto POSPÍŠIL (203 Česká republika).
Vydání Geologické výzkumy na Moravě a ve Slezsku v roce 2005, Brno, 2006, 1212-6209.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10500 1.5. Earth and related environmental sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/06:00015914
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky Carpathian Foredeep- Miocene- heavy minerals- foraminifera- variegated beds- terrestrial deposits.
Změnil Změnil: prof. RNDr. Slavomír Nehyba, Dr., učo 2710. Změněno: 23. 10. 2006 14:18.
Anotace
Ve vrtech HVS-2 a HVS-1 v areálu spalovny v Brně - Líšni bylo vymezeno 6 hloubkových intervalů lišících se litologií, petrografií psefitické frakce a asociacemi těžkých minerálů. Písčité štěrky v horní části profilu považujeme za součást tuřanské terasy (pleistocén). Odlišné písčité štěrky v jejich podloží představují klastika spodního badenu. V jejich podloží se nacházejí hnědošedé jíly, které na základě ?redeponované marinní foraminiferové fauny (Globorotalia cf. bykovae) lze považovat za vyšší karpat či mladší. Níže se nacházejí hrubozrnné písky a pestré jíly a silty stejného stáří představující nejspíše kontinentální uloženiny. Nevytříděné jílovité písky na bázi profilu lze nejspíše interpretovat jako aluviální sedimenty nejasného stáří. Celý profil v podloží klastik spodního badenu nelze jednoznačně přiřadit k žádné litostratigrafické jednotce vymezované v okolí Brna.
Anotace anglicky
The borehole HVS-2 was subdivided to 6 depth intervals based on lithology, associations of heavy minerals, and petrography of psefitic fraction. Pleistocene fluvial sandy gravels represent the top of the section. Underlying sandy gravels are Early Badenian sediments of coarse-grained delta. The underlying brown grey and multicolored clays and silts separated by coarse sands may be interpreted as lacustrine or lagoonal and fluvial deposits. They are late Karpatian or younger based on ?reworked foraminifer fauna with Globorotalia cf. bykovae. Basal grey green clayey sands are probably aluvial deposits of unknown age.
Návaznosti
GA205/03/1204, projekt VaVNázev: Depoziční architektura sedimentů spodního badenu v jižní a střední části karpatské předhlubně na Moravě
Investor: Grantová agentura ČR, Depoziční architektura sedimentů spodního badenu v jižní a střední části karpatské předhlubně na Moravě
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 14:03