LAZAROVÁ, Bohumíra a Vladimír JŮVA. K některým otázkám vzdělávání trenérů. In Sport a kvalita života 2006. Brno: Masarykova univerzita, 2006, s. 55. ISBN 80-210-4145-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název K některým otázkám vzdělávání trenérů
Název česky K některým otázkám vzdělávání trenérů
Název anglicky To Selected Problems in Coach Education
Autoři LAZAROVÁ, Bohumíra (203 Česká republika, garant) a Vladimír JŮVA (203 Česká republika).
Vydání Brno, Sport a kvalita života 2006. s. 55-55, 2006.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Sport a aktivity volného času
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14510/06:00017562
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
ISBN 80-210-4145-5
Klíčová slova anglicky The Sports Coach; the Profession of the Coach; Coach Education; In-service Education of Coaches.
Štítky Coach Education, In-service Education of Coaches., The Sports Coach
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. PhDr. Vladimír Jůva, CSc., učo 1058. Změněno: 23. 2. 2007 14:32.
Anotace
Příspěvek je úvodním teoreticko-empirickým vstupem do problematiky vzdělávání trenérů, jedné z nedílných součástí široce koncipovaného projektu Trenér, cesta k profesi a její gradace, na jehož realizaci se podílí Katedra společenských věd FSpS MU. Autoři vnímají trenérství jako profesi rozličných podob, která od svých vykonavatelů vyžaduje nejen široké odborné znalosti, ale také osobnostní předpoklady a sociální dovednosti. Úspěch trenéra je obvykle zakotven ve vztahu se sportovci, v motivaci, v důvěře a osobním nasazení. Jeho profesní role a poslání se mění v souvislosti s měnící se podobou sportovního světa, vyšší nároky jsou kladeny na trenérovy vůdcovské, strategické a taktické schopnosti i na jeho pedagogickou odpovědnost. V důsledku přirozených proměn trenérské profese přitahuje stále více pozornosti otázka vzdělávání trenérů. Teoretické pojednání je doplněno o dílčí výsledky předvýzkumu zaměřeného na otázky kariéry a vzdělávání trenérů.
Anotace anglicky
The paper is a theoretical-empirical introduction to the issue of coach education, which represents an indispensable part of a broadly conceived project The Coach, Embarking on a Coaching Career and its Development, carried out by the Department of Social Sciences at the Faculty of Sports Studies MU. The authors perceive coaching as a profession of various forms requiring from its practitioners not only extensive expert knowledge, but also personal dispositions and social skills. The key of the coachs success is usually in the relationship with athletes, motivation, trust and personal commitment. The professional roles and missions vary depending on the changing form of the sports world: increasing demands are imposed on the coachs leadership skills, strategy and tactics, but at the same time there are demands on the responsibility of coaches as educators. As a consequence of natural transformation of the coaching profession the issue of coach education attracts more attention.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 15:38