STACHOŇ, Zdeněk. Problémy automatického umísťování geografických názvů do mapy. In Česká geografie v evropském prostoru. České Budějovice: Česká geografická společnost, 2006, s. 1-5. ISBN 80-7040-879-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Problémy automatického umísťování geografických názvů do mapy
Název anglicky Problems of Automated Geographical Names Placement
Autoři STACHOŇ, Zdeněk (203 Česká republika, garant).
Vydání České Budějovice, Česká geografie v evropském prostoru, od s. 1-5, 5 s. 2006.
Nakladatel Česká geografická společnost
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/06:00031690
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 80-7040-879-0
Klíčová slova anglicky Geographical Names Placement Map Making
Změnil Změnil: doc. Mgr. Bc. Zdeněk Stachoň, Ph.D., učo 14463. Změněno: 30. 3. 2010 18:13.
Anotace
Geografické názvy vytváří podstatnou část grafického zaplnění map. S rozvojem informačních technologií dochází k nárůstu počtu map publikovaných v elektronické podobě, zejména volně přístupných pomocí internetu. Přitom stále více online přístupných map není pouze ve statické podobě (rastrové), ale např. na mapových serverech, kde je možné aktivně měnit měřítko, stahovat data a provádět jednoduché analýzy. Při aktivní tvorbě mapy je většinou použito, zvláště laickým uživatelem, automatického umísťování geografických názvů do mapy, bez následující kontroly. Tento příspěvek hodnotí současné přístupy k automatickému umísťování geografických názvů v různých systémech. Ty s sebou přináší potíže jako jsou např. kolize názvu s prvkem, kolize s jiným názvem, nejednoznačné přiřazení názvu a další. Řešení této situace většinou naráží na limity velikosti textu, snahu o co nejkratší výpočetní čas apod. Tyto problémy se týkají zároveň bodových, liniových i plošných prvků. Tato problematika se v současné době týká většiny online poskytovaných map.
Anotace anglicky
Article aims on problems of automated names placement. Problems are classified and demonstrated on real examples. There are some recommendations for automated names placement at the end of the article.
VytisknoutZobrazeno: 29. 6. 2024 05:13