DÁVIDOVÁ, Martina, Markéta ONDRAČKOVÁ, Pavel JURAJDA and Milan GELNAR. Rozšíření a patologický vliv Lernaea cyprinacea (Crustacea, Copepoda) na rybího hostitele (Distribution and pathological effect of Lernaea cyprinacea on fish host). In Zoologické Dny Brno. 2006. ISBN 80-903329-4-3.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Rozšíření a patologický vliv Lernaea cyprinacea (Crustacea, Copepoda) na rybího hostitele
Name in Czech Rozšíření a patologický vliv Lernaea cyprinacea (Crustacea, Copepoda) na rybího hostitele
Name (in English) Distribution and pathological effect of Lernaea cyprinacea on fish host
Authors DÁVIDOVÁ, Martina (703 Slovakia, guarantor, belonging to the institution), Markéta ONDRAČKOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Pavel JURAJDA (203 Czech Republic) and Milan GELNAR (203 Czech Republic, belonging to the institution).
Edition Zoologické Dny Brno, 2006.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Conference abstract
Field of Study 10600 1.6 Biological sciences
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14310/06:00017927
Organization unit Faculty of Science
ISBN 80-903329-4-3
Keywords in English pathology; distribution; fish; Lernaea cyprinacea
Tags distribution, FISH, Lernaea cyprinacea, Pathology
Changed by Changed by: RNDr. Martina Dávidová, Ph.D., učo 15731. Changed: 9/3/2011 11:35.
Abstract
Lernaea cyprinacea (červok kapří) je kosmopolitně rozšířený a vysoce metamorfovaný cizopasník širokého spektra sladkovodních ryb. Parazitují pouze samičky, které se pomocí hlavových výrůstků vnořují do kůže a svalů, případně do tělní dutiny hostitele. V letech 1999 – 2005 bylo vyšetřeno 24 druhů juvenilních a adultních ryb šesti čeledí. Výzkum proběhl na jižní Moravě celkem na 14 lokalitách. Ryby byly loveny z řeky (Morava, Kyjovka), přilehlých ramen a zemníků. Třináct ze 24 druhů vyšetřených ryb bylo infikováno korýšem L. cyprinacea. Nejvyšší hodnoty prevalence byly zjištěny u adultních i juvenilních jedinců hořavky duhové Rhodeus sericeus a u adultních jedinců jelce jesena Leuciscus idus. Výskyt druhu L. cyprinacea byl zaznamenán i na okounovitých (Perca fluviatilis), štikovitých (Esox lucius) a sekavcovitých (Misgurnus fossilis) rybách. Hodnoty prevalence, abundance a intenzity infekce korýše L. cyprinacea pozitivně korelovaly s teplotou vody s maximem v letních měsících a začátkem podzimu. Prevalence napadení byla vyšší u ryb malé a střední velikostní kategorie. Nebyl zaznamenán žádný rozdíl v hodnotách intenzity infekce mezi jednotlivými velikostními kategoriemi ryb. Studium prostorové distribuce ukázalo statisticky signifikantní rozdíly v lokalizaci druhu L. cyprinacea na těle modelového druhu hostitele, hořavky duhové. Cizopasník preferoval břišní část těla před ocasní a hřbetní, především oblast bází břišních a prsních ploutví. Výsledky histopatologického vyšetření ukázaly, že druh L. cyprinacea poškozuje kůži a vnořuje se relativně hluboko do tělní dutiny, kde může způsobit nekrózu poškozené tkáně. V důsledku penetrace dochází k poškození nebo k omezení funkce životně důležitých orgánů a celkovému ohrožení životaschopnosti napadeného hostitele.
Abstract (in English)
Lernaea cyprinacea is a cosmopolite parasite of freshwater fishes. In the present study the distribution and pathological effect of L. cyprinacea on fish host was studied.
Links
MSM0021622416, plan (intention)Name: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, Diversity of Biotic Communities and Populations: Causal Analysis of variation in space and time
PrintDisplayed: 8/5/2024 17:15