Detailed Information on Publication Record
2006
Use of an aqueous two-phase system and solid magnetic hydrophilic particles for isolationof PCR-ready DNA from dairy products
RITTICH, Bohuslav, Alena ŠPANOVÁ, Petra NĚMCOVÁ and Daniel HORÁKBasic information
Original name
Use of an aqueous two-phase system and solid magnetic hydrophilic particles for isolationof PCR-ready DNA from dairy products
Name in Czech
Využití dvoufázového vodného systému a pevných magnetických hydrofilních částic k izolaci DNA v kvalitě pro PCR z mléčných výrobků
Authors
RITTICH, Bohuslav (203 Czech Republic, guarantor), Alena ŠPANOVÁ (203 Czech Republic), Petra NĚMCOVÁ (203 Czech Republic) and Daniel HORÁK (203 Czech Republic)
Edition
Innsbruck, 26th International symposium on Separation of Proteins, Peptides and Polynucleotides, p. 76-76, 1 pp. 2006
Publisher
Dechema
Other information
Language
English
Type of outcome
Stať ve sborníku
Field of Study
10600 1.6 Biological sciences
Country of publisher
Austria
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14310/06:00016211
Organization unit
Faculty of Science
Keywords in English
Bifidobacterium; Dairy products; Identification; PCR; P(HEMA-co-EDMA) magnetic particles; Two-phase system
Tags
Tags
International impact
Změněno: 5/1/2007 18:22, doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc.
V originále
The identification of bacteria in real samples implies several steps: preparation of PCR-ready DNA and identification of bacterial strains by PCR. In some samples of dairy products the sensitivity of PCR was decreased due to the presence of PCR inhibitors. In these cases PCR-ready DNAs were isolated using an aqueous two-phase system, composed of 16 % (w/v) PEG 6000, NaCl and solid magnetic hydrophilic (P(HEMA-co-EDMA)) microspheres containing carboxyl groups. The method developed was applied for isolation of PCR-ready DNA from Bifidobacterium cells in some dairy products (different yoghurt samples). PCR was performed using PbiF1 and PbiR2 primers which enable amplification of a 914 bp long DNA fragment specific to the Bifidobacterium genus (Roy and Sirois, 2000). PCR products were detected using electrophoresis in 1.5 % agarose gel in TBE buffer.
In Czech
Identifikace bakterií v reálných vzorcích zahrnuje několik kroků: přípravu DNA v kvalitě pro PCR a identifikaci bakteriálních kmenů pomocí PCR. V některých vzorcích mléčných výrobků citlivost PCR byla snížena přítomností PCR inhibitorů. V techto případech byla DNA v čistotě vhodné pro PCR izolována pomocí dvoufázového vodného systému, který se skládal z 16 % PEG 6000, NaCl a magnetických hydrofilních mikročástic (P(HEMA-co-EDMA)obsahujících karboxylové skupiny. Vyvinutý postup byl použit pro izolaci DNA z buněk bifidobakterií v některých mléčných výrobcích (rozdílné druhy jogurtů). PCR byla provedena s použitím PbiF1 a PbiR2 primerů, které při amplifikaci poskytují914 bp dlouhý fragment specifický pro bifidobakterie (Roy and Sirois, 2000). PCR produkty byly detekovány elektroforézou na 1,5 % garózovém gelu v TBE pufru.
Links
GA203/05/2256, research and development project |
| ||
MSM0021622415, plan (intention) |
| ||
1G46045, research and development project |
| ||
1G57037, research and development project |
|