ČEŠKOVÁ, Eva. Duálně působící antidepresiva. Remedia. Praha: Nakladatelství a vydavatelství Remedia, roč. 16, č. 6, s. 37-40. ISSN 0862-8947. 2006.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Duálně působící antidepresiva
Název česky Duálně působící antidepresiva
Název anglicky Dual action antidepressants
Autoři ČEŠKOVÁ, Eva.
Vydání Remedia, Praha, Nakladatelství a vydavatelství Remedia, 2006, 0862-8947.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky dual action antidepressants; venlafaxine; milnacipran; duloxetine; mirtazapine; pain
Štítky dual action antidepressants, duloxetine, milnacipran, Mirtazapine, pain, venlafaxine
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: prof. MUDr. Eva Češková, CSc., učo 726. Změněno: 4. 1. 2007 10:43.
Anotace
SNRI jsou srovnány s nejčastěji předepisovanými antidepresivy, selektivními inhibitory zpětného vychytávání serotoninu. SNRI vedou v léčbě depresivní poruchy častěji než SSRI k remisi, jsou účinnější u závažných depresí a některé studie naznačují rychlejší nástup účinku. Jejich snášenlivost je pdoobná jako v případě SSRI. Jsou uvedeny i další indikace NRI, tj. prolomení farmakorezistence, úzkostné poruchy, bolestivé syndromy vč. bolestí v rámci depresivní poruchy a léčba deprese u somatických onemocnění. Krátce je zmíněno další duální antidepresivum mirtazapin, zástupce skupiny noradrenergních a specifických serotoninergních AD NaSSA, pro něž platí ve srovnání se SSRI v podstatě totéž co pro SNRI.
Anotace anglicky
SNRIs are compared with the most frequently prescribed antidepressants, the selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs). In the treatment of depressive disorder, SNRIs compared to SSRIs more often induce remission, are more effective in severe depression and, as suggested by some studies, have a more rapid onset ofaction. AD of both groups are equally tolerated. Other indications for use of SNRIs are as follows: pharmacoresistance control, anwiety disorders, pain syndromes including depressive disordes associated pain and depression control in somatic diseases. Another dual action antidepressant mirtazapine, a noradrenergic and specific serotonergic antidepressant (NaSSA), is briefly presented, NaSSA generally showing the same advantages over SSRIs as reported for SNRIs.
Návaznosti
MSM0021622404, záměrNázev: Vnitřní organizace a neurobiologické mechanismy funkčních systémů CNS
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Vnitřní organizace a neurobiologické mechanismy funkčních systémů CNS
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 11:17