MUTLOVÁ, Petra. Vybrané prameny k existenci drážďanské školy. In Querite primum regnum Dei. Sborník příspěvků k poctě Jany Nechutové. 1. vyd. Brno: Matice moravská, FF MU, 2006, s. 553-560, 640 s. ISBN 80-86488-35-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vybrané prameny k existenci drážďanské školy
Název anglicky Selected Sources on the Existence of the Dresden School
Autoři MUTLOVÁ, Petra (203 Česká republika, garant).
Vydání 1. vyd. Brno, Querite primum regnum Dei. Sborník příspěvků k poctě Jany Nechutové, od s. 553-560, 640 s. 2006.
Nakladatel Matice moravská, FF MU
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/06:00018157
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 80-86488-35-7
Klíčová slova anglicky Middle Ages; Reformation; Hussites; Heresy
Štítky heresy, Hussites, Middle Ages, Reformation
Změnil Změnila: doc. Mgr. Petra Mutlová, M.A., Ph.D., učo 10455. Změněno: 6. 1. 2007 12:35.
Anotace
K takzvané drážďanské škole patřilo několik jedinců, kteří působili v Praze a v Německu před vypuknutím husitských válek na počátku 15. století a měli značný vliv na představitele českého reformního hnutí. Její historie stále vyvolává řadu nejasností a protichůdných interpretací. Otázkou samotné existence školy se příspěvek zabývá v souvislosti se snahou najít společný program této skupiny. Shrnuje hlavní argumenty pro a proti její existenci na základě svědectví dochovaných narativních pramenů a biografií osob, které k ní patřili. Jako zásadní se ukázal důkaz, že řada současníků a přímých následníků drážďanské školy zastávala a dále šířila názory a myšlenky Mikuláše z Drážďan, hlavního představitele této skupiny. Relevantní pramenný materiál je zde podrobně analyzován a pro ilustraci je zde kriticky vydána parodie na konfesi kacíře, která vznikla okolo roku 1418.
Anotace anglicky
The so-called Dresden School comprised several individuals who were active in Prague and in Germany before the outburst of the Hussite wars at the beginning of the 15th century. Its history has roused many questions and contradictory interpretations. The paper questions the existence of the Dresden School by attempting to look for a shared program of the group. It summarizes the arguments for and against its existence based on extant narrative sources and the biographies of the people involved. The strongest positive evidence is the spread of some opinions held by Nicholas of Dresden, the leading member of the group, among his immediate followers. The paper describes these in detail and as an example brings a critical edition of one such source – a parody of a confession made by a heretic, which was composed around 1418.
Návaznosti
MSM0021622426, záměrNázev: Výzkumné středisko pro dějiny střední Evropy: prameny, země, kultura
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Výzkumné středisko pro dějiny střední Evropy: prameny, země, kultura
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 14:28