ŠVEC, Pavel, Ivo SEDLÁČEK, Jarmila KUKLOVÁ, Lenka ŽÁČKOVÁ, Dana NOVÁKOVÁ a Martina KUKLETOVÁ. Charakteristika laktobacilů osídlujících zubní povlak v dočasné dentici. In Sympózium primárnej prevencie ústneho zdravia. 2006.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Charakteristika laktobacilů osídlujících zubní povlak v dočasné dentici
Název anglicky Characterization of lactobacilli inhabiting dental plaque on the temporary dentition.
Autoři ŠVEC, Pavel (203 Česká republika, garant), Ivo SEDLÁČEK (203 Česká republika), Jarmila KUKLOVÁ (203 Česká republika), Lenka ŽÁČKOVÁ (203 Česká republika), Dana NOVÁKOVÁ (203 Česká republika) a Martina KUKLETOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Sympózium primárnej prevencie ústneho zdravia, 2006.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/06:00018174
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky Lactobacillus; taxonomy; identification; dental plaque
Štítky dental plaque, identification, Lactobacillus, taxonomy
Změnil Změnil: prof. RNDr. Ivo Sedláček, CSc., učo 866. Změněno: 31. 3. 2010 10:55.
Anotace
Laktobacily jsou grampozitivní, nesporulující, kataláza negativní bakterie osídlující různá prostředí, včetně ústní dutiny, zubního plaku a zubního kazu. Zástupci rodu Lactobacillus obecně nepředstavují klíčovou mikroflóru podílející se na tvorbě zubního kazu. Přítomnost těchto bakterií v zubním plaku však může tento proces podporovat díky jejich metabolismu produkujícímu organické kyseliny z uhlovodíků. V této práci bylo charakterizováno a identifikováno 60 kmenů laktobacilů izolovaných ze zubního povlaku dětí ve věku do 10 let. Studované bakteriální kmeny byly izolovány na MRS médiu. Všechny kmeny byly biochemicky a fyziologicky charakterizovány konvenčními testy a komerční soupravou API 50 CH. Genotypizace byla provedena rep-PCR metodou s primerem (GTG)5. Na základě výsledků obou metod bylo identifikováno 19 kmenů L. rhamnosus, 13 L. fermentum, 7 L. casei / paracasei, 4 L. salivarius, 1 L. plantarum a 1 L. gasseri. Zbylých 15 kmenů nebylo na základě výsledků druhově identifikováno a tyto kmeny byly zařazeny jako Lactobacillus sp. V 9 případech se výsledek druhové identifikace biotypizací a genotypizací lišil a dále celkem 8 kmenů biotypizací druhově nezařazených bylo metodou (GTG)5-PCR identifikováno až na úroveň druhu. V rámci této studie bylo tedy izolováno celkem 6 druhů laktobacilů; nejčetnější byly druhy L. rhamnosus a L. fermentum. Výsledky biotypizace a (GTG)5-PCR byly obecně ve vzájemné shodě, ačkoliv použitá rep-PCR metoda se ukázala jako rychlejší, spolehlivější a levnější, tedy vhodná pro rychlý screening laktobacilů osídlujících ústní dutinu. Studie byla vypracována v rámci projektu Výzkumného stomatologického centra MŠMT č. 1M0528.
Anotace anglicky
Characterization of lactobacilli inhabiting dental plaque on the temporary dentition by biotyping and rep-PCR with (GTG)5 primer. We have identified 19 strains of L. rhamnosus, 13 L. fermentum, 7 L. casei / paracasei, 4 L. salivarius, 1 L. plantarum and 1 L. gasseri; remaining 15 strains were assigned asLactobacillus sp.
Návaznosti
MSM0021622416, záměrNázev: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase
1M0528, projekt VaVNázev: Stomatologické výzkumné centrum
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Stomatologické výzkumné centrum
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 18:37