HAMAR, Eleonóra. Učíme kvalitativní metody: odborná literatura a její využití ve výuce. Online. 2006, [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Učíme kvalitativní metody: odborná literatura a její využití ve výuce
Název anglicky Teaching Qualitative Methods: Methodological Literature in Classes
Autoři HAMAR, Eleonóra
Vydání 2006.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Uspořádání workshopu
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky qualitative methods; methodological literature; reflexivity; fieldwork; biographical analysis
Štítky biographical analysis, fieldwork, methodological literature, qualitative methods, reflexivity
Změnil Změnila: PhDr. Eleonóra Hamar, Ph.D., učo 8139. Změněno: 14. 4. 2010 21:22.
Anotace
Kvalitativní výzkumné metody jsou stále intenzivněji využívány celou řadou různých disciplín v rámci sociálních a humanitních vědách. Jako reakce na tuto skutečnost se ve stále větší míře objevují ve studijních programech nejrůznějších vysokoškolských oborů (například sociologie, sociální antropologie, religionistiky, gender studií, sociální psychologie, sociální geografie apod.) kurzy zabývající se různými podobami kvalitativních metod . Cílem workshopu bylo mladým sociálním vědcům a vědkyním poskytnout prostor a čas na diskusi, jež by se týkala výběru a využití relevantní odborné literatury v přípravě kurzů zaměřených na kvalitativní a etnografické metody ve výše vyjmenovaných oborech. Pro prezentující v tomto workshopu byla formativní především kniha Martyna Hammersley a Paula Atkinsona Ethnography. Principles in Practice. Od prvního vydání této publikace (1983), ale i od jeho dalších a přepracovaných vydání (1995, 1996), již uplynulo celé desetiletí, jež výuce kvalitativních a etnografických metod přineslo mnoho nových výborných knih, učebnic a encyklopedií, respektive znovu-objevení některých klasických či málo známých textů. Výuka kvalitativních a etnografických metod tak byla obohacena o množství inspirací, ale samozřejmě i o mnoho nových otázek.
Anotace anglicky
Qualitative methods are used very intensively in the majority of social and human sciences. The aim of the workshop was to create a platform for young teachers and researchers in the social and human sciences to discuss the relevant and up-to-date methodological literature used potentially in syllabies and seminars.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 17:46