Detailed Information on Publication Record
2006
Výživová specifika u dospívajících a jejich ovlivňování v pedagogickém procesu
POKORNÁ, MartinaBasic information
Original name
Výživová specifika u dospívajících a jejich ovlivňování v pedagogickém procesu
Name in Czech
Výživová specifika u dospívajících a jejich ovlivňování v pedagogickém procesu
Name (in English)
Nourishing specifics of adolescents and their influence in pedagogical process
Authors
POKORNÁ, Martina
Edition
Brno, Výzkum aktuálních problémů pedagogiky a oborových didaktik, p. 102-107, 6 pp. 2006
Publisher
Centrum pedagogického výzkumu a Katedra pedagogiky PdF MU
Other information
Type of outcome
Stať ve sborníku
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organization unit
Faculty of Education
ISBN
80-210-4163-3
Keywords in English
nutrion;adolescent;eating habits;factors;education to health
Změněno: 14/1/2007 22:57, Mgr. Martina Martínková, Ph.D.
V originále
Výzkumný projekt je zaměřen na zmapování stravovacích návyků u studentů základních a středních škol (průměrný denní energetický příjem s přihlédnutím ke glykemickému indexu potravin, denní rozvržení stravy, pitný režim) a na vybrané faktory (pohlaví, věk, pohybová aktivita, místo konzumace stravy, počet přítomných osob, bezprostřední pocity před příjmem stravy, pocity sytosti po konzumaci stravy atd.), které mohou mít na stravovací návyky vliv. Konečným cílem výzkumu je navrhnout, na základě zjištěných dat, didaktické materiály a postupy práce zaměřené na osvojování vhodných stravovacích návyků žáky II. stupně ZŠ a studenty středních škol v rámci výuky.
In Czech
Výzkumný projekt je zaměřen na zmapování stravovacích návyků u studentů základních a středních škol (průměrný denní energetický příjem s přihlédnutím ke glykemickému indexu potravin, denní rozvržení stravy, pitný režim) a na vybrané faktory (pohlaví, věk, pohybová aktivita, místo konzumace stravy, počet přítomných osob, bezprostřední pocity před příjmem stravy, pocity sytosti po konzumaci stravy atd.), které mohou mít na stravovací návyky vliv. Konečným cílem výzkumu je navrhnout, na základě zjištěných dat, didaktické materiály a postupy práce zaměřené na osvojování vhodných stravovacích návyků žáky II. stupně ZŠ a studenty středních škol v rámci výuky.
In English
The research project deals with mapping of nourishing habits of primary and high school students (average energy intake with respect to foodstuffs glycemic index, daily distribution of food, fluid intake) and selected factors (sex, age, motion activity, place of food eating, number of present persons, immediate impressions before food eating, immediate impressions of satiety after food eating etc.), which could be influenced on nourishing habits. The final objective of the research is to propose the didactics materials and working procedures concentrated on convenient nourishing habits for primary and high school students, based on established data.