ČEŠKOVÁ, Eva. Nuevos mecanismos de acción y nuevas familias de fármacos antidepresivos. In Historia de la Psicofarmacología. Madrid, Espaňa: Médica Panamericana, s. a., 2006, s. 747-760. M-9.316. ISBN 84-7903-458-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nuevos mecanismos de acción y nuevas familias de fármacos antidepresivos
Název česky Nová antidepresiva - novější mechanismy léčby
Název anglicky New antidepresants its mechanism of
Autoři ČEŠKOVÁ, Eva.
Vydání Madrid, Espaňa, Historia de la Psicofarmacología, od s. 747-760, 14 s. M-9.316, 2006.
Nakladatel Médica Panamericana, s. a.
Další údaje
Originální jazyk španělština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Španělsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 84-7903-458-0
Klíčová slova anglicky dual-acting antidepressants; venlafaxine; milnaciprane,;duloxetine; mirtazapine
Štítky dual-acting antidepressants, duloxetine, milnaciprane,, Mirtazapine, venlafaxine
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: prof. MUDr. Eva Češková, CSc., učo 726. Změněno: 26. 1. 2007 16:05.
Anotace
Los nuevos antidepresivos de acción mixta son superiores en ciertos aspectos a los antidepresivos que actúan modificando la actividad de un solo neurotransmisor (inhibidores de la recaptación de noradrenalina o ISRS), debido a las complementariadades del sistema serotoninérgico y noradrenérgico. Su perfil de eficacia es comparable al de los ADT y puede que superior a los ISRS, sobre todo en casos de depresión grave. La ausencia de afinidad por los receptores muscarínicos, histaminérgicos y alfa 1-adrenérgicos y la ausencia de acción sobre la monoaminooxidasa hacen que los efectos adversos de estos fármacos sean mínimos y mejor tolerados que los ADT y de manera similar a los ISRS.
Anotace česky
Duální depresiva jsou v některých ohledech lepší než antidepresiva ovlivňující jeden neutrotraminový systém. Jejich účinnost je srovnatelná s tricyklickými antidepresivy a vyšší než SSRI, zvláště u těžké deprese. Vzhledem k tomu, že nemají afinitu k muskarinovým, histaminovým a Alfa1 adrenermním receptorům a neúčinkují na monoaminooxydátu, mají minimum vedlejších účinků, jsou lépe snášena než tricyklistická antidepresiva a podobně snášená jako SSRI. Vedou častěji k remisím a tím i ke sníženému výskytu relapsů. Protože jsou dobře snášena, jsou výhodná pro dlouhodobou léčbu a ve vysokých dávkách u refraktorních depresí. Představují terapeutickou možnost, jejich užití se bude soustavně zvyšovat.
Anotace anglicky
Dual–acting ADs are superior in some aspects to those acting on a single neurotransmitter (NARI or SSRI) due to the complementarities of serotonergic and noradrenergic system. Their profile of effectiveness is comparable to TCA and higher than SSRI, especially in severe depression. The absence of affinity for muscarinic, histaminic and -1 adrenergic receptor and the absence of action on monoamine oxidase limits their adverse effects and allows them to be better tolerated than TCA and similar to SSRIs. They allow an improved rate of response and a significant rate of remission, decreasing the risk or relapse. Due to their good tolerance, they can also be prescribed for long–term treatment and in high doses in refractory depression. They represent the therapeutic of choice and their prescription is likely to strongly increase in the years to come.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 09:12