VANČURA, Jan. Akceptace dítěte s postižením: prožitek zármutku a adaptace rodičů. Psychológia a patopsychológia. Bratislava (SR): VÚDPaP Bratislava, Slovak Academic Press, 2006, roč. 2006, č. 3, s. 221 - 229. ISSN 0555-5574.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Akceptace dítěte s postižením: prožitek zármutku a adaptace rodičů
Název anglicky Acceptance of a Child with Disability: Sorrow and Adaptation of Parents
Autoři VANČURA, Jan (203 Česká republika, garant).
Vydání Psychológia a patopsychológia, Bratislava (SR), VÚDPaP Bratislava, Slovak Academic Press, 2006, 0555-5574.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/06:00018625
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky Disability; family; posttraumatic growth; acceptation of unfavorable reality.
Štítky acceptation of unfavorable reality., disability, Family, posttraumatic growth
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: PhDr. Jan Vančura, Ph.D., učo 19268. Změněno: 28. 5. 2007 09:46.
Anotace
Příspěvek se zabývá úvodní fází procesu akceptace dítěte s postižením ze strany rodičů. Dynamika uvedeného procesu je nahlížena z obecného hlediska, bez specifikace postižení. Text zdůrazňuje význam emocionálního kontextu interakce rodiče a dítěte, který je negativně ovlivněn nepříznivou skutečností postižení dítěte. Naznačuje důsledky, jaké má pro vývoj dítěte dosažená adaptace rodiče. Rodiče prožívají postižení svého dítěte jako ztrátu a traumatizující zkušenost. Pro jejich úspěšné projití tzv. "uzdravující sekvencí" potřebují plně vyjádřit a prožít své emoce. K tomu může dojít v dialogu, ve kterém odborník nebo někdo z blízkých potvrdí rodičům závažnost prožívané ztráty. Pokud rodiče nemají prostor pro toto zpracování vlastních prožitků, budou pravděpodobně prožívat svůj zármutek chronicky, na nevědomé úrovni. Jiným důležitým aspektem vyrovnání se s nepříznivou skutečností je nalezení (znovu utvoření) smyslu ve své konkrétní situaci. Tento aspekt uvažovaného procesu hraje významnou roli v procesu akceptace dítěte s postižením a současně je klíčem k získání pozitivního zisku plynoucího ze zvládnutí náročné situace. Pokud rodiče úspěšně projdou fázemi procesu akceptace postižení dítěte a přijmou "roli rodiče postiženého dítěte"(Matějček, 2001), vytváří tak nejlepší možné podmínky pro další život svého dítěte.
Anotace anglicky
Theoretical study focuses on the beginning of the process of acceptation a child with a disability by her or his own parents. The process is viewed on general level without specification of childs disability. Parents experience the disability of their child as a loss and traumatic event. The context of parent – child interaction is disturbed by childs disability which has consequences for child development. In order to adapt to their child disability parents need to express their emotions fully. Dialogue with specialist or close person who confirms the relevancy of experienced loss can facilitate it otherwise parents are in danger of chronic grief which avoid integration of unfavorable situation. Another important moment in parents adaptation is renewal or finding the meaning in their own particular situation. This moment is also the key to positive profit resourcing from successful adaptation in adversity. Latest research show there is more evidence about positive profit connected to parenting of child with disability. Parents who hade passed fully the healing sequence and accepted the role of parents of disabled child (Matějček, 2001) have prepared the best conditions for future life of their child.
Návaznosti
MSM0021622406, záměrNázev: Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 20:54