RADVAN, Michal. Daně z motorových vozidel z hlediska evropského. In PFAMEI 2007 – Právní a finanční aspekty mezinárodní ekonomické integrace – Sborník příspěvků I. ročníku mezinárodní konference (CD ROM). 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. s. 1-7, 8 s. ISBN 978-80-210-4287-2. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Daně z motorových vozidel z hlediska evropského
Název anglicky Taxes on Motor Vehicles from the European Point of View
Autoři RADVAN, Michal (203 Česká republika, garant).
Vydání 1. vyd. Brno, PFAMEI 2007 – Právní a finanční aspekty mezinárodní ekonomické integrace – Sborník příspěvků I. ročníku mezinárodní konference (CD ROM), od s. 1-7, 8 s. 2007.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14220/07:00032032
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-210-4287-2
Klíčová slova anglicky Tax on motor vehicles; Temporal charge; Electronic road toll; Registration tax; Harmonization; European Union
Štítky Electronic road toll, European Union, harmonization, Registration tax, Tax on motor vehicles, Temporal charge
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Zejdová, učo 2159. Změněno: 1. 4. 2010 18:15.
Anotace
Příspěvek pojednává o daních z motorových vozidel a o dalších formách zpoplatnění vozidel v Evropě. Popisuje situaci nejen v České republice, ale snaží se zachytit i vývoj na úrovni evropské. Podobně jako u spotřebních daní na pohonné hmoty, je i u daní z motorových vozidel možné očekávat harmonizaci zdanění v rámci Evropské unie. Jde totiž o nezbytnou podmínku pro vytvoření jednotného evropského trhu umožňujícího plně konkurenceschopné prostředí. Zároveň je nezbytné chránit v co nejvyšší míře životní prostředí, mimo jiné i právě formami zdanění motorových vozidel, které povede ke snížení emisí CO2. Z hlediska úvah o dalších typech zpoplatnění motorových vozidel popisuje příspěvek problematiku časových poplatků a elektronického mýtného, když v delším časovém horizontu je třeba očekávat nahrazení časového poplatku elektronickým mýtem pro všechny kategorie vozidel.
Anotace anglicky
The article deals with taxes on motor vehicles and other forms and charges on vehicles in Europe. It describes the situation not only in the Czech Republic, but it tries to take down the progress in given area at the European level. We can expect the harmonization by the European Union in the sphere of taxes on motor vehicles, similar to harmonization of excises. This is the necessary condition to create Single European Market enabling fully competitive milieu. At the same time it is necessary to protect the environment; among others by the forms of taxes on motor vehicles leading to reduction CO2 emissions. Thinking about the other forms of taxation of motor vehicles, temporal charge and electronic road toll should be mentioned. In the long-term perspective we should expect, that the temporal charge will be replaced by the electronic road toll for all categories of vehicles.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 07:26