VIGÁŠOVÁ, Jana, Jitka KADLECOVÁ, Renata SPĚŠNÁ, Renata GAILLYOVÁ, Miroslav PENKA a Roman HÁJEK. Relativní kvantifikace s nádory asociovaných antigenů MAGE-A1 a MAGE-A3 real-time PCR na přístroji LightCycler u pacientů s mnohočetným myelomem. In Sborník- X. Pracovní setkání biochemiků a molekulárních biologů, 8.-9.2. 2006, vydavatelství MU, 2006, str.150. ISBN 80-210-3942-6. Brno: MU Brno. s. 50. ISBN 80-210-3942-6. 2006.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Relativní kvantifikace s nádory asociovaných antigenů MAGE-A1 a MAGE-A3 real-time PCR na přístroji LightCycler u pacientů s mnohočetným myelomem
Název česky Relativní kvantifikace s nádory asociovaných antigenů MAGE-A1 a MAGE-A3 real-time PCR na přístroji LightCycler u pacientů s mnohočetným myelomem
Autoři VIGÁŠOVÁ, Jana, Jitka KADLECOVÁ, Renata SPĚŠNÁ, Renata GAILLYOVÁ, Miroslav PENKA a Roman HÁJEK.
Vydání Brno, Sborník- X. Pracovní setkání biochemiků a molekulárních biologů, 8.-9.2. 2006, vydavatelství MU, 2006, str.150. ISBN 80-210-3942-6. s. 50-50, 2006.
Nakladatel MU Brno
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 80-210-3942-6
Klíčová slova anglicky multiple myeloma; TAA; MAGE; qPCR; real-time PCR
Štítky MAGE, multiple myeloma, qPCR, real-time PCR, TAA
Změnil Změnila: Ing. Gabriela Petrovičová, učo 239322. Změněno: 29. 5. 2007 14:39.
Anotace
Mnohočetný myelom (MM) je nevyléčitelné onemocnění charakterizované klonální expanzí maligních plazmatických buněk do kostní dřeně (KD). MAGE geny kódují antigenní peptidy prezentované HLA molekulami třídy I, které jsou rozpoznávány na nádorových buňkách T lymfocyty. Jsou exprimovány u mnoha typů solidních nádorů, avšak nikoliv ve zdravé tkáni. Jedinou zdravou tkání exprimující tyto antigeny jsou mužské zárodečné buňky (spermatogonie) a placentární trofoblast. Multiple myeloma (MM) is a malignant plasma cell neoplasm that often is preceded by a common pre-malignant monoclonal expansion of plasma cells called monoclonal gammopathy of undetermined significance (MGUS). The MAGE genes encode antigenic peptides that are presentd by HLA class I molecules and that are recognized on human tumors by T lymphocytes. They are activated in a variety of malignant neoplasma while remaining silent in normal tissues with the exception of testis and ocassionally placenta. Presence of RNA transcripts encoding members of the MAGE gene family in myeloma tumor cells  and cell lines has been documented. The aim of this study is to evaluate the posibility of using these genes as molecular markers of the progression  MGUS to multiple myeloma and the early relapse of the MM. This abstract covers our pilot and preliminary results.
Anotace česky
Mnohočetný myelom (MM) je nevyléčitelné onemocnění charakterizované klonální expanzí maligních plazmatických buněk do kostní dřeně (KD). MAGE geny kódují antigenní peptidy prezentované HLA molekulami třídy I, které jsou rozpoznávány na nádorových buňkách T lymfocyty. Jsou exprimovány u mnoha typů solidních nádorů, avšak nikoliv ve zdravé tkáni. Jedinou zdravou tkání exprimující tyto antigeny jsou mužské zárodečné buňky (spermatogonie) a placentární trofoblast. V myelomových buňkách a liniích byla prokázána přítomnost RNA transkriptů kódujících členy MAGE genové rodiny. Cílem této studie je využitelnost detekce MAGE genů jako molekulárních markerů progrese MGUS v MM a časného relapsu MM. Tento abstrakt prezentuje naše pilotní výsledky a prezentovaný soubor bude rozšířen.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 18:25