a 2007

Stanovení červených potravinářských barviv kapilární elektroforézous laserem indukovanou fluorescenční detekcí

RYVOLOVÁ, Markéta, Jan PREISLER and Petr TÁBORSKÝ

Basic information

Original name

Stanovení červených potravinářských barviv kapilární elektroforézous laserem indukovanou fluorescenční detekcí

Name (in English)

Determination of red food colorants with capillary electrophoresis with laser induced fluorescent detection

Edition

13. Spektroskopická konference, 2007

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Konferenční abstrakt

Field of Study

10406 Analytical chemistry

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organization unit

Faculty of Science

ISBN

80-903732-2-4

Keywords in English

food colorant; capillary electrophoresis; LIF
Změněno: 9/4/2013 13:58, prof. Mgr. Jan Preisler, Ph.D.

Abstract

V originále

V této práci je pro stanovení červených potravinářských barviv použito přístroje pro CE LIF sestaveného na Ústavu chemie Masarykovy Univerzity Brno, kde je zdrojem excitačního záření Nd:YAG laser s násobičem frekvence (532 nm). Spektrálních vlastností tohoto laseru lze využít pro selektivní stanovení azobarviv azorubin, ponceau 4R, amarant nebo 2G červeň; nebo barviv na bázi xantenu erythrosin, která mají emisní maximum nad 500 nm. Například pro erythrosin bylo dosaženo detekčního limitu 0.4 ng.ml1. Limity detekce stanovené pro ostatní analyzovaná barviva se pohybují v řádu desetin ug.ml1, což je ve srovnání s klasickou CE Vis analýzou přibližně o jeden řád méně.

In English

In this work, sensitive determination of erythrosine and other xanthene dyes with absorption maxima above 500 nm based on fluorescent properties of the compounds has been suggested. The method involves extremely selective analysis of erythrosine (E127) in excess of other commonly used red food colorants. Concentration of the dye can be determined in presence/excess of other red dyes using capillary electrophoresis with laser induced fluorescence detection (CE LIF) because of weak fluorescence of both synthetic xanthen and natural colorants in this region.

Links

LC06035, research and development project
Name: Centrum biofyzikální chemie, bioelektrochemie a bioanalýzy. Nové nástroje pro genomiku, proteomiku a biomedicínu.
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, Centre of Biophysical Chemistry, Bioelectrochemistry and Bioanalysis. New Tools for Genomics, Proteomics and Biomedicine
MSM0021622415, plan (intention)
Name: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, Molecular basis of cell and tissue regulations