Detailed Information on Publication Record
2007
Stanovení červených potravinářských barviv kapilární elektroforézous laserem indukovanou fluorescenční detekcí
RYVOLOVÁ, Markéta, Jan PREISLER and Petr TÁBORSKÝBasic information
Original name
Stanovení červených potravinářských barviv kapilární elektroforézous laserem indukovanou fluorescenční detekcí
Name (in English)
Determination of red food colorants with capillary electrophoresis with laser induced fluorescent detection
Authors
Edition
13. Spektroskopická konference, 2007
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Konferenční abstrakt
Field of Study
10406 Analytical chemistry
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organization unit
Faculty of Science
ISBN
80-903732-2-4
Keywords in English
food colorant; capillary electrophoresis; LIF
Změněno: 9/4/2013 13:58, prof. Mgr. Jan Preisler, Ph.D.
V originále
V této práci je pro stanovení červených potravinářských barviv použito přístroje pro CE LIF sestaveného na Ústavu chemie Masarykovy Univerzity Brno, kde je zdrojem excitačního záření Nd:YAG laser s násobičem frekvence (532 nm). Spektrálních vlastností tohoto laseru lze využít pro selektivní stanovení azobarviv azorubin, ponceau 4R, amarant nebo 2G červeň; nebo barviv na bázi xantenu erythrosin, která mají emisní maximum nad 500 nm. Například pro erythrosin bylo dosaženo detekčního limitu 0.4 ng.ml1. Limity detekce stanovené pro ostatní analyzovaná barviva se pohybují v řádu desetin ug.ml1, což je ve srovnání s klasickou CE Vis analýzou přibližně o jeden řád méně.
In English
In this work, sensitive determination of erythrosine and other xanthene dyes with absorption maxima above 500 nm based on fluorescent properties of the compounds has been suggested. The method involves extremely selective analysis of erythrosine (E127) in excess of other commonly used red food colorants. Concentration of the dye can be determined in presence/excess of other red dyes using capillary electrophoresis with laser induced fluorescence detection (CE LIF) because of weak fluorescence of both synthetic xanthen and natural colorants in this region.
Links
LC06035, research and development project |
| ||
MSM0021622415, plan (intention) |
|