MALČÍKOVÁ, Jitka, Boris TICHÝ, Jana KOTAŠKOVÁ, Jiří MAYER a Šárka POSPÍŠILOVÁ. Od genomu k proteomu - využití proteinových čipů v onkologii. Online. Klinická onkologie, Supplementum. BRNO: ApS BRNO, spol. s r. o, 2006, roč. 19, supp 2, s. 342-350, 5 s. ISSN 0862-495X. [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Od genomu k proteomu - využití proteinových čipů v onkologii
Název anglicky From Genome to Proteome - Using of Protein Microarrays in Oncology
Autoři MALČÍKOVÁ, Jitka, Boris TICHÝ, Jana KOTAŠKOVÁ, Jiří MAYER a Šárka POSPÍŠILOVÁ
Vydání Klinická onkologie, Supplementum, BRNO, ApS BRNO, spol. s r. o, 2006, 0862-495X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky Protein Microarrays; Proteomics; Biomarkers; Cancer
Štítky biomarkers, cancer, Protein Microarrays, proteomics
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: RNDr. Jitka Malčíková, Ph.D., učo 14364. Změněno: 26. 7. 2010 13:23.
Anotace
Rychlý rozvoj genomických technologií v posledních letech napomohl k lepšímu pochopení změn, které probíhají v rakovinné buňce na úrovni genomu. Skutečnými vykonavateli buněčných funkcí jsou však proteiny kódované genomem. Přímá analýza souboru proteinů buňky - proteomu - má proto velký význam pro pochopení procesu karcinogeneze a také v diagnostice. Celkový buněčný proteom v klinických vzorcích studuje klinická proteomika, jejímž cílem je identifikovat a charakterizovat proteiny zapojené do vzniku a vývoje onemocnění. V onkologii se tato nová disciplína zaměřuje na identifikaci proteinů, které by mohly sloužit jako biomarkery onemocnění pro včasnou diagnosu, a také na studium vlivu terapeutik a nalezení nových terapeutických cílů. Rakovina je značně heterogenní a proměnlivé onemocnění a pro její výzkum i diagnostiku je zapotřebí zavedení vysokokapacitních proteomických přístupů. Proteinové čipy tyto požadavky splňují, neboť umožňují paralelní stanovení mnoha parametrů v minimálním množství vzorku v rámci jediného experimentu. Tato technologie je využitelná nejen pro identifikaci a kvantifikaci proteinů, ale i pro jejich funkční analýzu.
Anotace anglicky
Rapid development of genomic technologies allowed better understanding of changes in cancer cell genome. However, proteins coded by genes execute biological functions predominantly. Hence, direct analysis of collections of proteins i.e. proteome, is of great importance to understanding of carcinogenesis and also for diagnostics. The entire proteome in biological samples is analysed by clinical proteomics that aims to identify and characterise the disease related proteins. The purpose of this novel discipline in oncology is to identify new molecular biomarkers useful in early diagnosis and drug discovery. As cancer being a heterogeneous and dynamic disease, new high-throughput and large-scale technologies are required. Therefore protein microarrays represent a powerful tool in cancer research and diagnosis allowing simultaneous determination of a large number of parameters from a minute amount of sample within a single experiment. Assay systems based on this technology are used for identification and quantification of proteins as well as for the study of protein functions.
Návaznosti
NR8445, projekt VaVNázev: In vitro sensitivita/resistence CLL buněk s inaktivovaným p53 na moderní léčbu
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 21:11