ŘEHULKA, Evžen. Příběhy učitelek: pokus o poznání profese. In Přehled anotací 3. konference Škola a zdraví 21. první. Brno: MSD ve spolupráci s pedagogickou fakultou MU Brno, 2007, 48 s. ISBN 978-80-86633-98-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Příběhy učitelek: pokus o poznání profese
Název česky Příběhy učitelek: pokus o poznání profese
Název anglicky Stories of teachers: attempt to understand the profession
Autoři ŘEHULKA, Evžen (203 Česká republika, garant).
Vydání první. Brno, Přehled anotací 3. konference Škola a zdraví 21, 48 s. 2007.
Nakladatel MSD ve spolupráci s pedagogickou fakultou MU Brno
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/07:00022509
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-86633-98-5
Klíčová slova česky profese učitele sebereflexe učitelé kvalita života a životní styl
Klíčová slova anglicky teaching profession self-reflection of teaching teaching and quality of life teaching and life style
Změnil Změnil: prof. PhDr. Evžen Řehulka, CSc., učo 1714. Změněno: 25. 3. 2010 23:00.
Anotace
Příspěvek analyzuje životopisy 50 učitelek základních škol, které popsaly svůj životopis jako osobní příběh v realizaci učitelské profese. Zaměřili jsme se především na motivaci učitelského povolání, profesionální přípravu a adaptaci, na vliv profese na vlastní život v manželství a na vztah k vlastním dětem, na přátelské vztahy, na vztahy k lidem, na prožívání učitelské profese v sberealizaci své osobnosti a na osobně významné, event. určující události (Life Event) v profesním životě, úspěchy a neúspěchy i osobní vyznání. Z. o. byla nabídnuta struktura životopisu, která je mohla vést k lepší sebereflexi sebe jako učitelek ve vztahu k osobní minulosti a budoucnosti. Interpretaci provádíme z pohledu poznání kvality života a životního stylu.
Anotace anglicky
The report analyses biographies of 50 basic school women teachers who described their autobiography as a personal story in the realization of the teaching profession. We focused primarily on the motivation of teaching profession, professional training and adaptation, on the impact of the profession on own life in the marriage and on relations with own children, on friendly relationships, on relations with people, on living of teaching profession in the self-realization of own personality and on personally significant or determining Life Event in profession life, success, failures and personal declarations. Surveyed persons were offered a biography structure, which may have led them to better self-reflection of themselves as teachers in relation to their personal history and future. We perform interpretation from the view of understanding of quality of life and life style.
Návaznosti
MSM0021622421, záměrNázev: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 00:37