ŠPAČEK, David. Open Government, e-Government and the Importance of the Right to Information Monitoring. Online. Masaryk University Journal of Law and Technology. Brno: Masarykova univerzita, 2007, roč. 1/2007, č. 1, s. 215-228. ISSN 1802-5943. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Open Government, e-Government and the Importance of the Right to Information Monitoring
Název česky Otevřená vláda, e-government a důležitost monitoringu práva na informace
Autoři ŠPAČEK, David (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání Masaryk University Journal of Law and Technology, Brno, Masarykova univerzita, 2007, 1802-5943.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50600 5.6 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/07:00050805
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova anglicky good governance; e-government; public information
Štítky e-government, Good Governance, public information
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Ing. David Špaček, Ph.D., učo 77120. Změněno: 5. 4. 2012 12:07.
Anotace
This article deals especially with the connection between good governance approach and the right to information legislation. Legislative anchorage of the right to access information is considered to be an important prerequisite of many other principles fulfillment. Only the anchorage of the right to information within the legislation is not sufficient however. The level of law realization and related activity is much more important. It is also linked to the electronization of administrative activities where provision of information is often understand as one of the basic level of online administrative sophistication. Problems that may emerge are relevant for both of the forms of information dissemination - the paper-like or the electronic practice. This may be forgotten by the side of public administration, the legislature or by the side of citizenry. The perfect legal framework for the freedom of information may be created, however its effectiveness may be zero or negligible. Therefore the monitoring of the right to information is of crucial importance.
Anotace česky
Článek především propojuje koncept good governance s požadavky práva na přístup k informacím. Legislativní zakotvení tohoto práva je považováno za předpoklad realizace řady principů veřejné správy, avšak pouhé zakotvení není postačující. Vlastní realizace práva je mnohem důležitější. V článku je právo na přístup k informacím propojeno také s elektronizací správních aktivit, v rámci které je považováno jednostranné poskytování informací za základní stupeň transformace do elektronické formy. Problémy, které se v oblasti práva na přístup k informacím objevují, jsou relevantní pro obě formy zpřístupňování informace. To může být opomenuto stranou veřejné správy, legislativce i občanů. Může být vytvořen perfektní právní rámec svobody informací, jehož účinnost je nulová, či mizivá. Proto nabývá monitoring práva na informace na významnosti.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 12:27