BUDINSKÁ, Eva a Jiří JARKOVSKÝ. Metody detekce alterovaných oblastí DNA z dat CGH arrays. Klinická onkologie, Supplementum. BRNO: ApS BRNO, spol. s r. o, roč. 19, Prosinec, s. 368-372. ISSN 0862-495X. 2006.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Metody detekce alterovaných oblastí DNA z dat CGH arrays
Název anglicky Statistical approaches for identification of areas of DNA alteration analyzed by CGH arrays
Autoři BUDINSKÁ, Eva (703 Slovensko, garant) a Jiří JARKOVSKÝ (203 Česká republika).
Vydání Klinická onkologie, Supplementum, BRNO, ApS BRNO, spol. s r. o, 2006, 0862-495X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10103 Statistics and probability
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/06:00019087
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky array CGH statistical analysis breakpoint segmentation
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Eva Budinská, Ph.D., učo 40822. Změněno: 25. 6. 2008 12:25.
Anotace
CGH arrays se v dnešní době staly významnou technikou v analýze genomu. Využívají se pro detekci změn v počtu kopií genů nebo chromozomů, popřípadě jiných chromosomových přestaveb. Základní metodou je porovnávání DNA vzorku a zdravé kontroly pomocí komparativní genomové hybridizace (CGH). Analýza genetické nestability u nádoru a s ní spojené hledání nádorových markerů se dá využít jak v diagnostice nádorů (klasifikace nádorů do již existujících skupin, hledání nových podskupin), tak i v predikci jejich odpovědi na léčbu. Výhodou technologie CGH arrays je možnost analýzy celého genomu v jediném experimentu. To ovšem znamená, že metoda produkuje velké množství dat, které musí být správně matematicky vyhodnoceny a základním cílem článku je tak představení těchto matematických metod a jejich softwarové implementace.
Anotace anglicky
Nowadays, array CGH experiments became a powerful technique for analysing changes in DNA by comparing control DNA and DNA of interest. This is widely used for example in genome cancer studies. Analysis of the tumour genome instabilities and the search for tumour markers can be used for the tumour diagnostics (tumour classification, detection of the new clinical groups of tumours) or for the prediction of the response to therapy. The method produce huge amount of data and special statistic techniques for detecting of genomic changes are necessary. The purpose of this paper is to provide brief summary of existing statistical methods used in CGH array analysis and their software implementation.
Návaznosti
NR9076, projekt VaVNázev: Genomické profilování v predikci odpovědi na chemoradioterapii u pacientů s lokálně pokročilým karcinomem konečníku
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 03:31