D 2007

A simple procedure for isolation of PCR-ready bacterial DNA

ŠPANOVÁ, Alena, Bohuslav RITTICH, Jana KŘÍŽOVÁ, Eva NĚMCOVÁ, Lucie KORDAČOVÁ et. al.

Basic information

Original name

A simple procedure for isolation of PCR-ready bacterial DNA

Name in Czech

Jednoduchý postup izolace bakteriální DNA v kvalitě vhodné pro PCR

Authors

ŠPANOVÁ, Alena (203 Czech Republic), Bohuslav RITTICH (203 Czech Republic, guarantor), Jana KŘÍŽOVÁ (203 Czech Republic), Eva NĚMCOVÁ (203 Czech Republic) and Lucie KORDAČOVÁ (203 Czech Republic)

Edition

Aalesund, Norway, Ninth International Symposium on Advances in Extraction Technologies, p. 209-209, 1 pp. 2007

Publisher

University of Oslo

Other information

Language

English

Type of outcome

Stať ve sborníku

Field of Study

Genetics and molecular biology

Country of publisher

Norway

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14310/07:00022639

Organization unit

Faculty of Science

Keywords in English

DNA; isolation; salting-out; NaCl

Tags

International impact
Změněno: 16/7/2008 12:44, doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc.

Abstract

V originále

PCR-ready DNA was isolated using salting-out procedure from crud cell lysates. The evaluated method is suitable for DNA isolation from pure cultures of bacterial cells. The reproducibility of RAPD and rep-PCR paterns was comparable with phenol extraction procedure.

In Czech

Cílem práce byla izoloce DNA v kvalitě pro PCR z hrubých lyzátů buněk bakterií pomocí vysolování chloridem sodným.Navržená metoda je vhodná pro izolaci DNA z čistých bakteriálních kultur. Reprodukovatelnost RAPD a rep-PCR profilů je srovnatelná s fenolovou extrakcí.

Links

MSM0021622415, plan (intention)
Name: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, Molecular basis of cell and tissue regulations
1G46045, research and development project
Name: Molekulárně biologická analýza tuzemského fondu produkčních kmenů baktérií mléčného kvašení.
Investor: Ministry of Agriculture of the CR, Introduction of new traits for quality and stability improving in variety production of selcted leguminous species by hybridization methods
1G58097, research and development project
Name: Molekulárně-genetické metody pro identifikaci probiotických bakterií lidského původu s vhodnými technologickými a hygienicko-zdravotními vlastnostmi pro výrobu funkčních potravin.
Investor: Ministry of Agriculture of the CR, Molecular-genetic methods for identification of probiotic bakteria with good technologic, hygienic, and health properties
2B06053, research and development project
Name: Nové postupy při charakterizaci a identifikaci probiotických kmenů bakterií vhodných pro funkční potraviny.
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, New methods for the characterization and identification of probiotic bacterial strains suitable for functional foods