JANYŠKOVÁ, Anna a Štěpán KONEČNÝ. Analýza motivace obézních žen a mužů k redukční léčbě konzervativními postupy. Praha: Guarant International, 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analýza motivace obézních žen a mužů k redukční léčbě konzervativními postupy
Název česky Analýza motivace obézních žen a mužů k redukční léčbě konzervativními postupy
Název anglicky Analysis of Reduction Treatment Motivation in Obese Women and Men
Autoři JANYŠKOVÁ, Anna (203 Česká republika, garant) a Štěpán KONEČNÝ (203 Česká republika).
Vydání Praha, 2007.
Nakladatel Guarant International
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Audiovizuální tvorba
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/07:00022717
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky obesity; motivation; reduction treatment; change of behaviour
Štítky change of behaviour, motivation, obesity, reduction treatment
Změnil Změnil: Mgr. Štěpán Konečný, Ph.D., učo 20614. Změněno: 27. 6. 2008 11:36.
Anotace
Cíle: Cílem studie je prozkoumat motivaci obézních pacientů k redukční léčbě konzervativními postupy, a to jak její intenzity, tak i jejího obsahu. Metody: Výzkumný soubor tvoří 125 pacientů obezitologie, 93 žen a 32 mužů ve věku 17-70 let (průměrný věk 46,5 roku) s průměrným BMI 41,24 kg/m2. Data jsme získali metodou strukturovaného rozhovoru s využitím pětibodových odpověďových škál po započetí redukční léčby na obezitologii. Výsledky: Zjistili jsme, že čím mají obézní v našem souboru větší důvěru k započaté redukční léčbě na obezitologii, tím jsou ve svém přístupu k ní aktivnější a silněji motivovaní. Jako nejsilnější motivační faktor uváděli na 1. místě nejčastěji zdraví (61,6%), dále fyzickou kondici (10,4%), vyhnutí se bolesti (8,0%) a atraktivitu (7,2%); mezi dalšími motivy se na 2. a 3. místě objevily sebeúcta, sociální faktory, duševní pohoda, potomstvo, zaměstnání a ostatní. V obsahové struktuře motivace jsme pozorovali rozdíly mezi pohlavími: muži nejčastěji uváděli zdraví, fyzickou kondici a atraktivitu, ženy zdraví, atraktivitu a sociální faktory (motivy s více než 20% výskytem). Nejaktivnější přístup k léčbě přitom vykazují obézní, jejichž nejsilnějším motivačním faktorem je fyzická kondice. Obézní si přejí zhubnout průměrně 24,2% své současné tělesné hmotnosti, tzn. na BMI 30,87. U většiny obézních (89%) to znamená nepřiměřeně vysoký očekávaný úbytek hmotnosti (větší než 10%). Míra očekávané redukce přitom nesouvisí s pohlavím, ale souvisí slabě s věkem (r=-0,199; p=0,05) a silně s aktuálním BMI (r=0,484; p=0,01). Závěr: Podle výpovědí obézních pacientů se zdá, že jsou k redukční léčbě poměrně silně motivováni a mají k ní aktivní přístup. Kromě zdravotního stavu je často udávaným důvodem k hubnutí fyzická kondice, atraktivita a sociální faktory. Očekávaný úbytek tělesné hmotnosti se ukázal u většiny obézních jako nepřiměřeně vysoký.
Anotace anglicky
The aim of the study is to explore the reduction treatment motivation in obese patients. The research is based on 125 participating obese individuals, 93 women and 32 men, aged 17-70 years (the average age was 46,5 years) with average BMI 41,24 kg/m2. Through the use of the structured interview and the five-item response scale we found that with increasing confidence in the reduction treatment, the obese have just entered at the obesitology department, their activity and motivation increases as well. The strongest motives are health, physical condition, avoidance of pain and atractivity; among others emerged social factors, self-esteem, psychical well being, posterity, employment and others. The content of motivation differs depending on the sex: men mentioned most frequently health, physical condition and atractivity, women mentioned most often health, atractivity and social factors. The obese wish to reduce almost quarter of their actual body weight. The extension of expected reduction is not related to the sex but lightly to the age and strongly to the actual BMI.
Návaznosti
MSM0021622406, záměrNázev: Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 03:59