ZÁMEČNÍKOVÁ, Dana and Petr KACHLÍK. Problematika podpory žáků s chronickým či jiným závažným onemocněním (Support of pupils with chronic or another serious illnesses). In BARTOŇOVÁ, M., VÍTKOVÁ, M. (Eds.). Přístupy ke vzdělávání žáků se specifickými poruchami učení na základní škole. Sborník z konference s mezinárodní účastí. 1st ed. Brno: Paido, 2007, p. 696-708, 758 pp. ISBN 978-80-7315-150-8.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Problematika podpory žáků s chronickým či jiným závažným onemocněním
Name in Czech Problematika podpory žáků s chronickým či jiným závažným onemocněním
Name (in English) Support of pupils with chronic or another serious illnesses
Authors ZÁMEČNÍKOVÁ, Dana (203 Czech Republic, guarantor) and Petr KACHLÍK (203 Czech Republic).
Edition 1. vyd. Brno, BARTOŇOVÁ, M., VÍTKOVÁ, M. (Eds.). Přístupy ke vzdělávání žáků se specifickými poruchami učení na základní škole. Sborník z konference s mezinárodní účastí. p. 696-708, 758 pp. 2007.
Publisher Paido
Other information
Original language Czech
Type of outcome Proceedings paper
Field of Study 30000 3. Medical and Health Sciences
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14410/07:00022942
Organization unit Faculty of Education
ISBN 978-80-7315-150-8
Keywords in English children; illness; serious illness; parent; teacher; support; project TIMSIS
Tags children, illness, parent, project TIMSIS, serious illness, support, teacher
Tags Reviewed
Changed by Changed by: PhDr. Mgr. Dana Zámečníková, Ph.D., učo 10593. Changed: 30/3/2010 14:53.
Abstract
Otázky spojené s podporou žáků s chronickým či jiným závažným onemocněním v základní škole se stále více dostává do popředí. Jedním z důvodů je samozřejmě i nárůst počtu chronicky nemocných dětí. V následujícím textu je vymezena problematika nemocných dětí, včetně klasifikace, i když se v tomto případě jedná o skupinu značně různorodou. Faktem však zůstává, že s takovýmto dítětem se setká během své praxe téměř každý učitel. Jeho úkolem pak je takové dítě podpořit a ve spolupráci s rodiči a dalšími odborníky přispět k překonání obtížných situací. Úkolem pedagoga je teda podpořit kontinuitu vzdělávacího procesu. Nemocné dítě bývá častěji vytrženo ze svého sociálního prostředí, což zahrnuje i kontakt s vrstevníky. Z uvedeného vyplývá, že je v rámci podpory těchto žáků nutná spolupráce pedagogů ze škol při nemocnicích či zdravotnických zařízeních s cílem zajistit potřeby dítěte a snížit tak dopad nemoci na dítě. Cílem celého procesu je naplnění složky léčebné, pedagogické, sociální a psychologické. Učitel by měl znát základní potřeby nemocného dítěte, což zahrnuje změny dotýkající se denního režimu, léčebná opatření a další dopad onemocnění. Probatickou otázkou však zůstává nedostatek edukačních materiálů určených pro pedagogy, materiálů zaměřených právě na skupinu dětí s chronickým či jiným závažným onemocněním. Jednou z možností podpory a intervence v dané oblasti je i projekt Comenius 2.1 TIMSIS, jehož cílem je vytvoření materiálů pro učitele a rodiče žáků s vybraným onemocněním. Na základě spolupráce institucí participujících na projektu jsou vytvářeny inovační materiály za podpory informačních zdrojů.
Abstract (in English)
There has been a growth of chronically ill children. In this paper, classification is stated. It is quite various but the fact is that almost every teacher has such child in his or her class. His or her obligation then is to support the child and cooperate with the family. It is also necessary to cooperate with hospitals and other institutions. There are not enough education materials to this topic. There is a project called Comenius 2.1 TIMSIS. Its main goal is to create these materials for parents and teachers. There are many institutions cooperating in this project.
Links
MSM0021622443, plan (intention)Name: Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, Special Needs of Pupils in Context with Framework Educational Programme for Primary Education
PrintDisplayed: 2/5/2024 17:46