ČEŠKOVÁ, Eva a Ivana PALČÍKOVÁ. Farmakoterapie mentální anorexie. Česká a Slovenská psychiatrie. Praha: ČLS JEP, roč. 103, č. 6, s. 280-284. ISSN 1212-0383. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Farmakoterapie mentální anorexie
Název česky Farmakoterapie mentální anorexie
Název anglicky Pharmacotherapy of Anorexia Nervosa
Autoři ČEŠKOVÁ, Eva a Ivana PALČÍKOVÁ.
Vydání Česká a Slovenská psychiatrie, Praha, ČLS JEP, 2007, 1212-0383.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky anorexia nervosa; antidepressants; antipsychotics
Štítky anorexia nervosa, antidepressants, antipsychotics
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: prof. MUDr. Eva Češková, CSc., učo 726. Změněno: 4. 12. 2007 15:17.
Anotace
Léčba mentální anorexie zůstává problematická. Farmakoterapie je v současné době považována za přídatnou terapii. Užívána jsou hlavně antidepresiva, v popředí zájmu se ocitají atypická antipsychotika. Antidepresiva, nejčastěji selektivní inhibitory zpětného vychybávání serotoninu, jsou indikována při udržovací léčbě pro prevenci relapsů onemocnění a pro zvládání depresivně-úzkostné a obsedantně kompulzivní symptomatiky, která bývá u některých nemocných výrazná. Efekt těchto antidepresiv u akutních stavů s kachexií a malnutricí je minimální. K podávání atypických antipsychotik je řada psychiatrů ambivalentních. Doporučuje se individuální přístup a pečlivé zvážení jejich přínosu ve vztahu k rizikům.
Anotace anglicky
The treatment of anorexia nervosa remains problematic. Pharmacotherapy is considered to be an additive treatment. Antidepressants are mostly used and atypical antipsychotics start being in the centre of interest. Antidepressants, usually selective serotonin reuptake inhibitors, are indicated in the maintenance treatment for relaps prevention and for controlling depressive, anxious and obsessive-compulsive symptoms, which can be prominent in some patients. The efficacy of antidepressants in the acute phase of illness with cachexia and malnutrition is minimal. A great deal of psychiatrists are ambivalent to the use of atypical antipsychotics. An individual approach and a careful evaluation of the risk/benefit ratio are recommended.
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 17:54