NOVÁKOVÁ, Dana. Využití rep-PCR pro identifikaci klinicky významných druhů stafylokoků. In XV. Moravsko-Slovenské mikrobiologické dni. Bratislava: Slovenská spoločnost klinickej mikrobiológie. s. 15. ISSN 1335-8219. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Využití rep-PCR pro identifikaci klinicky významných druhů stafylokoků
Název anglicky Application of rep-PCR for identification of clinically significant staphylococci
Autoři NOVÁKOVÁ, Dana (203 Česká republika, garant).
Vydání Bratislava, XV. Moravsko-Slovenské mikrobiologické dni, s. 15-15, 2007.
Nakladatel Slovenská spoločnost klinickej mikrobiológie
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/07:00023041
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISSN 1335-8219
Klíčová slova anglicky rep-PCR; staphylococci
Štítky rep-PCR, staphylococci
Změnil Změnila: Mgr. Dana Nováková, Ph.D., učo 13197. Změněno: 10. 12. 2007 14:49.
Anotace
Využití rep-PCR pro identifikaci klinicky významných druhů stafylokoků. Nováková, D. Česká sbírka mikroorganismů, Masarykova univerzita Úvod. Rychlá a spolehlivá identifikace klinických izolátů představujících pro pacienta život ohrožující nebezpečí je stále aktuálnější. Výskyt a závažnost nozokomiálních, ale i běžných infekcí způsobených stafylokoky patří mezi jeden z nejsledovanějších problému dnešní mikrobiologie. Metodika. Zástupci devíti nejčastěji izolovaných a zároveň klinicky nejvýznamnější druhů a poddruhů stafylokoků člověka (S. aureus subsp. aureus, S. hominis subsp. hominis, S. hominis subsp. novobiosepticus, S. haemolyticus, S. saprophyticus subsp. saprophyticus, S. epidermidis, S. lugdunensis, S. warneri a S. simulans) pocházejících z různých typů materiálu byly podrobeny analýze repetitivních sekvencí za použití amplifikace s primery (GTG)5. Výsledky. Sluková analýza prokázala, že všechny druhy zahrnuté do studie tvoří druhově specifické, dobře odlišitelné rep-(GTG)5 profily. Nejvíce homogenní profily byly zjištěny u kmenů Staphylococcus lugdunensis (téměř 89%) a dále u kmenů Staphylococcus epidermidis (asi 70%). Nejvíce heterogenní profily byly naopak prokázány u kmenů Staphylococcus aureus subsp. aureus (kolem 40%). Shluková analýza zahrnující zástupce všech validně popsaných stafylokoků, však ukázala, že i přes poměrně nízkou podobnost profilů těchto izolátů, jsou tyto jasně odlišitelné od profilů ostatních taxonů. Dvojice poddruhů S. hominis subsp. hominis, S. hominis subsp. novobiosepticus a S. saprophyticus subsp. saprophyticus a typový kmen S. saprophyticus subsp. bovis netvořily poddruhově specifické profily a náležely do společných shluků. Závěr. Studie jasně prokázala vhodnost rep-(GTG)5 PCR pro rychlou a spolehlivou druhovou identifikaci klinicky významných stafylokoků. Práce byla částečně podpořena projektem MSM0021622416.
Anotace anglicky
Application of rep-PCR for identification of staphylococci
Návaznosti
MSM0021622416, záměrNázev: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 12:50