Informační systém MU
ADAM, Vojtěch and Soňa KŘÍŽKOVÁ. Vybrane analyticke metody pro studium peptidu a proteinu (Selected analytic methods for studying peptides and proteins). In XXXI. Brnenske onkologicke dny. Brno: XXXI. Brnenske onkologicke dny, 2007, p. 364-366.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Vybrane analyticke metody pro studium peptidu a proteinu
Name in Czech Vybrane analyticke metody pro studium peptidu a proteinu
Name (in English) Selected analytic methods for studying peptides and proteins
Authors ADAM, Vojtěch and Soňa KŘÍŽKOVÁ.
Edition Brno, XXXI. Brnenske onkologicke dny, p. 364-366, 3 pp. 2007.
Publisher XXXI. Brnenske onkologicke dny
Other information
Original language Czech
Type of outcome Proceedings paper
Field of Study 10600 1.6 Biological sciences
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Organization unit Faculty of Science
Keywords in English thiol compounds; analytic methods; electrochemical methods; catalytic and oxidative signals
Tags analytic methods, catalytic and oxidative signals, electrochemical methods, thiol compounds, ZR
Changed by Changed by: Ing. Zdeňka Rašková, učo 140529. Changed: 16/4/2012 16:12.
Abstract
Proteiny jsou rozmanité svojí strukturou, tvarem i funkcí. Na základě stupně jejich uspořádání je lze analyzovat. Primární struktura je analyzována stanovením obsahu aminokyselin. Pro takovou analýzu je vhodná iontová chromatogragie. Rozdělené aminokyseliny lze pak snímat pomocí jednoduchého spektrofotometrického detektoru. Pro stanovení proteinů celých (nehydrolyzovných) se nejběžněji používá elektroforéza na polyakrylamidovém gelu. Kromě těchto běžně používaných metod lze využít méně používané postupy jako jsou elektrochemické metody. Vykazují velmi dobrou senzitivitu, reprodukovatelnost a navíc jsou poměrně snadno miniaturizovatelné.
Abstract (in English)
Proteins are various by structure, shape and function. On the basis of their organization is possible to analyze them. Primary structure is analyzed by determination of their content of amino acids. For this analysis is suitable the ionic chromatography. Separated amino acids is possible to detect by simple spectrophotometric detector. For the analysis of non hydrolyzed proteins is most common used electrophoresis on polyacrylamid gel. In addition of these methods is possible tu use less common procedures as the electrochemical methods are. They prove very good senzitivity, reproducibility and besides they are quite easily miniaturisable.
Displayed: 4/10/2024 11:39