FICEK, Richard, Marek ELIÁŠ, Lenka ZAJÍČKOVÁ, Ondřej JAŠEK a Radimir VRBA. Gas Pressure Sensor Based on PECVD Grown Carbon Nanotubes. In Applications of Nanotubes and Nanowires MRS Proceedings Volume 1018E. 1. vyd. Warrendale, PA, USA: Materials Research Society, 2007, s. 1018-EE14-05, 5 s.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Gas Pressure Sensor Based on PECVD Grown Carbon Nanotubes
Název česky Senzor tlaku s použitím uhlíkových nanotrubek připravených metodou PECVD
Autoři FICEK, Richard (203 Česká republika), Marek ELIÁŠ (203 Česká republika), Lenka ZAJÍČKOVÁ (203 Česká republika, garant), Ondřej JAŠEK (203 Česká republika) a Radimir VRBA (203 Česká republika).
Vydání 1. vyd. Warrendale, PA, USA, Applications of Nanotubes and Nanowires MRS Proceedings Volume 1018E, od s. 1018-EE14-05, 5 s. 2007.
Nakladatel Materials Research Society
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10305 Fluids and plasma physics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/07:00020711
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky gas pressure sensor; carbon nanotubes
Štítky carbon nanotubes, gas pressure sensor
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: doc. Mgr. Lenka Zajíčková, Ph.D., učo 1414. Změněno: 9. 1. 2008 11:25.
Anotace
In this paper the development and fabrication of the pressure sensor based on electron field emission from carbon nanotubes (CNTs) was described. The sensor consisted of two parts: a silicon membrane as an anode; and multi-walled CNTs on a silicon cathode, creating a vacuum micro-chamber. Both electrodes were fabricated from the silicon single crystal (Si) wafer of an orientation 100 doped by phosphorus. The CNTs were grown by a plasma enhanced CVD using an iron catalyst in an atmospheric pressure microwave torch. The catalyst was patterned into an area corresponding to the membrane dimensions. The thin CNTs with a diameter of about 80 nm were standing vertically perpendicular to the substrate due to a crowding effect. In order to find the threshold current, the emission characteristics of prepared sensors were measured.
Anotace česky
Tento článek popisuje vývoj a připravu senzoru tlaku založeného na autoemsních vlastnostech uhlíkových nanotrubek (CNTs). Senzor se skládá ze dvou částí: křemíkové membrány tvořící anodu; a vrstvy vícestěnných nanotrubek na křemíkové katodě. Tyto dvě elektrody spolu tvoří evakuovanou mikrokomůrku. Obě elektrody jsou připraveny z křemíkové desky s orientací 100 dopované fosforem. Uhlíkové nanotrubky byly připraveny metodou PECVD v mikrovlnném výboji za atmosférického tlaku. Jako katalyzátor bylo použito železo. Katalazátor byl za pomoci masky nanesen na plochu odpovídající rozměrům membrány. Po depozici se na subtrátu nacházela vertikálně uspořádaná vrstva uhlíkových nanotrubek s průmerem asi 80 nm. Uspořádání vrstvy je způsobeno tzv. crowding efektem. Za účelem určení prahového proudu byly naměřeny autoemisní charakteristiky vyrobeného senzoru.
Návaznosti
GA202/05/0607, projekt VaVNázev: Příprava uhlíkových mikro- a nanostruktur plazmovými technologiemi
Investor: Grantová agentura ČR, Příprava uhlíkových mikro- a nanostruktur plazmovými technologiemi
GD102/03/H105, projekt VaVNázev: Moderní metody řešení, návrhu a aplikace elektronických obvodů
GP202/07/P523, projekt VaVNázev: Plazmochemická depozice (PECVD) uhlíkových nanotrubek
Investor: Grantová agentura ČR, Plazmochemická depozice (PECVD) uhlíkových nanotrubek
MSM0021622411, záměrNázev: Studium a aplikace plazmochemických reakcí v neizotermickém nízkoteplotním plazmatu a jeho interakcí s povrchem pevných látek
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Studium a aplikace plazmochemických reakcí v neizotermickém nízkoteplotním plazmatu a jeho interakcí s povrchem pevných látek
MSM0021630503, záměrNázev: Nové trendy v mikroelektronických systémech a nanotechnologiích (MIKROSYN)
2A-1TP1/143, projekt VaVNázev: Výzkum nových mechatronických struktur MEMS využitelných pro měření tlaku.
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 01:45