Informační systém MU
KORCOVÁ, Kateřina. Role učitele ve škole Montessori. In Sborník prací filozofické fakulty brněnské univerzity. U12. Brno: MU, 2007, s. 117 - 126, 11 s. ISBN 978-80-210-4472-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Role učitele ve škole Montessori
Název anglicky Teachers role in Montessori school
Autoři KORCOVÁ, Kateřina.
Vydání Brno, Sborník prací filozofické fakulty brněnské univerzity. U12, od s. 117 - 126, 11 s. 2007.
Nakladatel MU
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-210-4472-2
Klíčová slova anglicky Philosophy of the Montessori school; teachers role; teachers problems by schooling
Štítky teachers problems by schooling, teachers role
Změnil Změnila: Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D., učo 162669. Změněno: 14. 4. 2010 21:06.
Anotace
Příspěvek se zabývá rolí učitele ve škole Montessori v interakci se žáky. Vznikl jako cvičný výzkum do kurzu Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách. V textu jsou nejprve charakterizovány základní principy pedagogiky Marie Montessori a následně je popsána výzkumná metoda a zjištění výzkumu. S využitím kvalitativní metodologie bylo zjištěno, že konkrétní učitelka dodržuji svoji předepsanou roli jen do určité míry stresu. Jakmile se nahromadí požadavky žáků, opouští svoji ideální roli a stává se štvanou zvěří, která se pod tíhou úkolů uchyluje k takovým řešením situací, která nejsou v souladu s filozofií Marie Montessori a která sama odsuzuje, když o nich hovoří.
Anotace anglicky
This contribution deals with the role of teachers interacting with pupils in Montessori schools. Originally an exercise research for the study course of qualitative research in educational sciences, the text outlines the basic principles of Maria Montessoris pedagogy, describing then the research method and the findings. A teacher was observed, keeping to her designed role within a certain extent of workload only. Yet once there were too many requirements from pupils, she abandoned contravening to Montessoris philosophy and reprobated by herself when she spoke about them.
Zobrazeno: 30. 4. 2024 10:56