NOVOTNÝ, Karel, Michaela GALIOVÁ, Aleš HRDLIČKA, Viktor KANICKÝ, Vítězslav OTRUBA, Jozef KAISER, Radomír MALINA, Kateřina PÁLENÍKOVÁ a Ildiko FRIDRICHOVÁ. Investigation of LIBS and LA-ICP-MS chemical imaging of mineral microstructures. In EMSLIBS 2007. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Investigation of LIBS and LA-ICP-MS chemical imaging of mineral microstructures
Název česky Vývoj metody pro chemické zobrazování mikrostruktur minerálů metodami LIBS a LA-ICP-MS
Autoři NOVOTNÝ, Karel (203 Česká republika), Michaela GALIOVÁ (203 Česká republika), Aleš HRDLIČKA (203 Česká republika), Viktor KANICKÝ (203 Česká republika), Vítězslav OTRUBA (203 Česká republika, garant), Jozef KAISER (203 Česká republika), Radomír MALINA (203 Česká republika), Kateřina PÁLENÍKOVÁ (203 Česká republika) a Ildiko FRIDRICHOVÁ (703 Slovensko).
Vydání EMSLIBS 2007, 2007.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Francie
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/07:00023240
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky LIBS; Laser induced breakdown spectroscopy; acoustic signal
Štítky Acoustic signal, Laser Induced Breakdown Spectroscopy, LIBS
Změnil Změnila: Mgr. Michaela Vašinová Galiová, Ph.D., učo 64008. Změněno: 9. 4. 2010 10:08.
Anotace
Multi-element mappings of a sample surface were performed by LIBS and subsequently by LA-ICP-MS analysis. This instrumental combination could prove useful to determine both the elemental and the isotopic spatial distribution within different mineral samples. For selected structures LIBS was used for a fast qualitative mapping of the surface to identify the main elements, whereas the ICP-MS system was used to precisely determine trace elements or isotopes.
Anotace česky
Víceprvkové chemické mapování povrchu vzorku bylo prováděno s využitím metody LIBS a následně metody LA-ICP-MS. Tato kombinace obou technik umožňuje určení jak prvkové tak izotopové distribuce v různých minerálních vzorcích. Pro vybrané struktury minerálů bylo použito metody LIBS pro rychlé kvalitativní mapování hlavních prvků zatímco metoda LA-ICP-MS byla využita pro stanovení stopových obsahů nebo izotopového složení.
Návaznosti
MSM0021622411, záměrNázev: Studium a aplikace plazmochemických reakcí v neizotermickém nízkoteplotním plazmatu a jeho interakcí s povrchem pevných látek
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Studium a aplikace plazmochemických reakcí v neizotermickém nízkoteplotním plazmatu a jeho interakcí s povrchem pevných látek
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 19:29