PITROVÁ, Markéta, Hubert SMEKAL a Petr SUCHÝ. Principy organizace zájmových skupin v ČR: právní předpisy a jejich změna v důsledku evropeizace. Politologický časopis. Brno: Masarykova univerzita, Mezinárodní politologický ústav, roč. 14, č. 4, s. 376-388. ISSN 1211-3247. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Principy organizace zájmových skupin v ČR: právní předpisy a jejich změna v důsledku evropeizace
Název anglicky Principles of organization of interest groups in the Czech Republic: legal rules and their changes as a result of Europeanization
Autoři PITROVÁ, Markéta (203 Česká republika, garant, domácí), Hubert SMEKAL (203 Česká republika, domácí) a Petr SUCHÝ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Politologický časopis, Brno, Masarykova univerzita, Mezinárodní politologický ústav, 2007, 1211-3247.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50601 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/07:00021101
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky the Czech Republic; interest groups; legal europeanization; freedom of assembly
Štítky Freedom of assembly, Interest Groups, legal europeanization, the Czech Republic
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. PhDr. Markéta Pitrová, Ph.D., učo 7317. Změněno: 8. 1. 2011 16:56.
Anotace
Cílem předkládané právní analýzy je postihnout legislativní změny v úpravě vzniku a organizace politických a společenských aktérů, které proběhly v souvislosti s přistoupením České republiky k Evropské unii. Studie se tedy zaměřuje na otázku právního rámce organizace politických stran, profesních komor a zájmových skupin, nikoliv na vlastní pole jejich působení. Předmětnou otázku proto představuje zejména výzkum toho, jak se měnily české právní předpisy v souvislosti s dlouhodobým procesem přípravy České republiky na přistoupení k Evropské unii i následně po přístupu, co se týká například členství v komorách, možnosti působení cizích státních příslušníků ve výkonných orgánech různých politických aktérů atd. Celkově lze označit vliv přistoupení České republiky na právní předpisy upravující sdružování subjektů v profesních komorách, politických stranách, odborech a řemeslnicko-stavovských organizacích jako omezený.
Anotace anglicky
The paper "Principles of organization of interest groups in the Czech Republic: legal rules and their changes as a result of Europeanization" seeks to find out to what extent did the process of the accession to the EU influence legal regulations concerning creation and functioning of social and political actors. Through the analysis of various statutes and their changes the paper tries to determine a role the EU plays in amending assembly legislation. Among actors under scrutiny belong political parties, organizations of professionals, labour unions and civil society organizations. The paper concludes that the most influenced field of actors was the area of chambers of professionals which was obliged to be put into conformity with the requirements of free movement of persons and services in the European Union in order to comply with the European law. The Czech Republic was quite leisurely with the harmonization of statutes with majority of them passed just before the accession to the EU.
Návaznosti
1J002/04-DP1, projekt VaVNázev: Političtí aktéři v procesu evropeizace a internacionalizace politického prostoru ČR
Investor: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, Političtí aktéři v procesu evropeizace a internacionalizace politického prostoru ČR
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 21:42