KŘÍŽ, Zdeněk, Miroslav MAREŠ a Petr SUCHÝ. Sekuritologie: pavěda, nikoliv metavěda. Obrana a strategie. Brno: UO, Ústav strategických studií., 2007, roč. 2007, č. 2, s. 117-124. ISSN 1214-6463.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sekuritologie: pavěda, nikoliv metavěda
Název česky Sekuritologie: pavěda, nikoliv metavěda
Název anglicky Securitology: pseudoscience, not metascience
Autoři KŘÍŽ, Zdeněk (203 Česká republika), Miroslav MAREŠ (203 Česká republika) a Petr SUCHÝ (203 Česká republika, garant).
Vydání Obrana a strategie, Brno, UO, Ústav strategických studií. 2007, 1214-6463.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50601 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/07:00032829
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky International relations - Securitology - Security studies - Strategic studies.
Změnil Změnil: prof. PhDr. Zdeněk Kříž, Ph.D., učo 37415. Změněno: 29. 6. 2008 21:49.
Anotace
Po skončení studené války prošla strategická a bezpečnostní studia velmi důležitým procesem adaptace na nové podmínky. Strategická studia jsou na Západě chápána jako součást bezpečnostních studií, jež jsou vnímána jako součást výzkumu mezinárodních vztahů, které samy náleží do rámce politických věd. Etablování bezpečnostních a strategických studií proběhlo i v České republice, kde navázalo na procesy, jež se dříve odehrály na Západě. Konstituovat "sekuritologii" je proto zjevně zbytečné. Totální irelevanci nově prosazovaného oboru "sekuritologie" dokládá už nulová orientace v lingvistických kritériích. Nejasnými jsou také předmět výzkumu nového oboru, paradigmatická základna a zejména hodnota přidaná nad rámec již etablovaných disciplín. Snaží-li se někteří badatelé ve střední a východní Evropě např. pod stříškou jedné vědy ztotožnit výzkum zajištění osobní bezpečnosti podnikatele, bezpečnosti chemického provozu továrny nebo protipožární bezpečnosti budov se zajištěním bezpečnosti společenských skupin, státu či mezinárodního společenství, snaží se o spojení nespojitelného.
Anotace anglicky
Since the end of the Cold War, strategic and security studies have undergone a very important process of adaptation to new conditions. In the West, strategic studies are considered a field within security studies commonly viewed as a sub discipline of international relations that belong into the framework of political sciences. Establishment of security and strategic studies in the Czech Republic followed the developments that had previously occurred in the West. To constitute the discipline of securitology is therefore completely futile. The total irrelevance of the newly promoted securitology is also stressed by the non-existence of such a term in English. Also, the subject of the research of the new discipline, paradigmatic base and last but not least some added value going over the framework of already existing and well established disciplines remain unclear. If scholars in Central and Eastern Europe are trying to unite within a framework of one discipline the research of strengthening of security of businessmen, safety of a chemical plant or fire safety of buildings with the preservation and strengthening of security of social groups, states or international community, they are attempting to unite totally incompatible subjects.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 09:08