ZENDULKA, Ondřej, Lucia ZAHRADNÍKOVÁ, Lucia ZAHRADNÍKOVÁ a Eva MCCASKEY HADAŠOVÁ. Vliv metanandamidu na aktivitu jaterních izoenzymů CYP1A2 a 2C6 v preklinickém experimentu. Psychiatrie. Praha, Czech Rep: Tigis spol. s.r.o.,, roč. 12, Suppl.1, s. 47. ISSN 1211-7579. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vliv metanandamidu na aktivitu jaterních izoenzymů CYP1A2 a 2C6 v preklinickém experimentu
Název česky Vliv metanandamidu na aktivitu jaterních izoenzymů CYP1A2 a 2C6 v preklinickém experimentu
Název anglicky The influence of methanandamide on the activity of hepatic isoenzymes CYP1A2 and 2C6 in preclinical trial
Autoři ZENDULKA, Ondřej, Lucia ZAHRADNÍKOVÁ, Lucia ZAHRADNÍKOVÁ a Eva MCCASKEY HADAŠOVÁ.
Vydání Psychiatrie, Praha, Czech Rep, Tigis spol. s.r.o., 2008, 1211-7579.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky cytochrome P450; methanandamide; isolated perfused rat liver
Štítky cytochrome P450, isolated perfused rat liver, methanandamide
Změnil Změnil: doc. PharmDr. Ondřej Zendulka, Ph.D., učo 167123. Změněno: 16. 1. 2008 11:53.
Anotace
Studium účinků látek z konopí indického vedlo k objevu endokanabinoidního regulačního systému. V současnosti je známa řada látek schopných vázat se na kanabiodní receptory a působit zde antagonisticky či agonisticky. Přirozeným endogenním agonistou CB1 i CB2 receptorů je anandamid. Metabolicky stabilnějším a selektivnějším ligandem pro CB1 receptory je jeho syntetický analog metanandamid. Kromě vlivu endogenních i synetických ligandů CB receptorů na kanabinoidní systém je potřeba stanovit i jejich účinky, které nemusí přímo souviset s jejich receptorovou aktivitou. Vzhledem k možnému klinickému využití těchto látek je potřebné stanovit i jejich interakční potenciál způsobený modulací aktivity jaterního cytochromu P450 (CYP450), který se podílí na metabolizaci mnoha léčiv. Cílem naší práce bylo stanovit vliv metanadamidu na aktivitu jaterních izoenzymů CYP2C6 a 1A2 na modelu izolovaných perfundovaných jater potkana kmene Wistar. Zvířata byla premedikována metanadamidem v dávce 1 mg/kg/den po dobu 7 dní. Pro stanovení metabolické aktivity CYP450 jsme použili selektivní reakce: pro izoformu 2C6 metabolizaci tolbutamidu (TOL) na hydroxytolbutamid a pro izoformu 1A2 metabolizaci fenacetinu (FEN) na paracetamol (PAR). Perfuzát jsme odebírali v 30. 60. a 120. minutě od bolusového podání TOL a FEN do perfuzního média. Koncentrace metabolitů a markerů byly po extrakci stanoveny metodou HPLC. Prokázali jsme indukční efekt metanandamidu na metabolickou aktivitu CYP2C6 u potkana. Na aktivitu CYP1A2 neměl metanandamid prakticky žádný vliv.
Anotace anglicky
Experiments on the activity of substances from Cannabis led to discovery of endocannabinoid regulation system. Many ligands of cannabinoid receptors are known nawadays. These ligands acts as agonistically or antagonize the effects of endogenous cannabinoids on CB receptors. The group of endogenous ligands is represented by anandamide - agonist of CB1 and CB2 receptors. Methanandamide is synthetic analogue of anandamide, which is metabollicaly more stable and more selective for CB1 receptors than anandamide. It's worth to determine effects, which are not necessarilly connected to receptor activity of CB ligands. It's necessary to estabilish the interactional potential caused by changes in cytochrome P450 activity due to the probable clinical usage of cannabinoids. The aim of our work was to estabilsh the influence of methanandamide on the activity of hepatic isoenzymes CYP2C6 and 1A2 on the model of isolated perfused rat liver. We demonstrated the induction of CYP2C6 activity in rat after 7 day administration of metahnandamide at the dose of 1mg/kg/day. The activity of CYP1A2 was practically unchanged.
Návaznosti
MSM0021622404, záměrNázev: Vnitřní organizace a neurobiologické mechanismy funkčních systémů CNS
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Vnitřní organizace a neurobiologické mechanismy funkčních systémů CNS
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 21:49