Informační systém MU
VAŠÍČKOVÁ, Zdeňka, Halina MATĚJOVÁ, Veronika BŘEZKOVÁ a Jitka POKORNÁ. Hodnocení stravování žáků 4. tříd. Česká a Slovenská Hygiena. Praha: Tigis, 2006, roč. 51, č. 2, s. 46-51, 7 s. ISSN 1214-6722.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hodnocení stravování žáků 4. tříd
Název anglicky Evaluation of eating habits of children
Autoři VAŠÍČKOVÁ, Zdeňka, Halina MATĚJOVÁ, Veronika BŘEZKOVÁ a Jitka POKORNÁ.
Vydání Česká a Slovenská Hygiena, Praha, Tigis, 2006, 1214-6722.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky children nutrition
Štítky children nutrition
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: MVDr. Halina Matějová, učo 2724. Změněno: 22. 6. 2009 15:13.
Anotace
Cílem práce bylo zhodnotit současné stravování 9-10letých dětí po kvantitativní a kvalitativní stránce ve vztahu k obecně propagovaným výživovým doporučením. zpracována byla data 374 dětí ze 4 krajů České republiky. Nutriční analýza ukázala, že stále přetrvává často zmiňovaný nadbytek tuků, nasycených mastných kyselin a jednoduchých sacharidů a na druhé straně je nízký příjem vlíkniny, vtaminu C a vápníku. Potvrdilo se, že hlavní příčinou je především hojné zastoupení uzenin, slazených nápojů a bílého pečiva a nedostatečná konzumace zeleniny, ovoce a celozrnných výrobků.
Anotace anglicky
The purpose of the study was to evaluate eating habits of 9 -10-year-old children, quantitatively and qualitatively, in relation to general nutritional recommandation. Data were obtained from 374 children in 4 Czech regions. The nutritional analysis showed that the most discussed nutritional problems still persist : excess fat, saturated fatty acids and simple carbohydrates on one side and low intake of dietary fibre, vitamin C and calcium. As the main causes were identified abubdabce of meat products, sweetened beverages and white bread and inadequate consumption of vegetable, fruit and wholemeal cereals.
Zobrazeno: 18. 7. 2024 16:25