J 2006

Hodnocení stravování žáků 4. tříd

VAŠÍČKOVÁ, Zdeňka; Halina MATĚJOVÁ; Veronika BŘEZKOVÁ a Jitka POKORNÁ

Základní údaje

Originální název

Hodnocení stravování žáků 4. tříd

Název anglicky

Evaluation of eating habits of children

Vydání

Česká a Slovenská Hygiena, Praha, Tigis, 2006, 1214-6722

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30304 Public and environmental health

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

Klíčová slova anglicky

children nutrition

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 22. 6. 2009 15:13, MVDr. Halina Matějová

Anotace

V originále

Cílem práce bylo zhodnotit současné stravování 9-10letých dětí po kvantitativní a kvalitativní stránce ve vztahu k obecně propagovaným výživovým doporučením. zpracována byla data 374 dětí ze 4 krajů České republiky. Nutriční analýza ukázala, že stále přetrvává často zmiňovaný nadbytek tuků, nasycených mastných kyselin a jednoduchých sacharidů a na druhé straně je nízký příjem vlíkniny, vtaminu C a vápníku. Potvrdilo se, že hlavní příčinou je především hojné zastoupení uzenin, slazených nápojů a bílého pečiva a nedostatečná konzumace zeleniny, ovoce a celozrnných výrobků.

Anglicky

The purpose of the study was to evaluate eating habits of 9 -10-year-old children, quantitatively and qualitatively, in relation to general nutritional recommandation. Data were obtained from 374 children in 4 Czech regions. The nutritional analysis showed that the most discussed nutritional problems still persist : excess fat, saturated fatty acids and simple carbohydrates on one side and low intake of dietary fibre, vitamin C and calcium. As the main causes were identified abubdabce of meat products, sweetened beverages and white bread and inadequate consumption of vegetable, fruit and wholemeal cereals.