2006
Hodnocení stravování žáků 4. tříd
VAŠÍČKOVÁ, Zdeňka; Halina MATĚJOVÁ; Veronika BŘEZKOVÁ a Jitka POKORNÁZákladní údaje
Originální název
Hodnocení stravování žáků 4. tříd
Název anglicky
Evaluation of eating habits of children
Vydání
Česká a Slovenská Hygiena, Praha, Tigis, 2006, 1214-6722
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30304 Public and environmental health
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky
children nutrition
Štítky
Příznaky
Recenzováno
Změněno: 22. 6. 2009 15:13, MVDr. Halina Matějová
V originále
Cílem práce bylo zhodnotit současné stravování 9-10letých dětí po kvantitativní a kvalitativní stránce ve vztahu k obecně propagovaným výživovým doporučením. zpracována byla data 374 dětí ze 4 krajů České republiky. Nutriční analýza ukázala, že stále přetrvává často zmiňovaný nadbytek tuků, nasycených mastných kyselin a jednoduchých sacharidů a na druhé straně je nízký příjem vlíkniny, vtaminu C a vápníku. Potvrdilo se, že hlavní příčinou je především hojné zastoupení uzenin, slazených nápojů a bílého pečiva a nedostatečná konzumace zeleniny, ovoce a celozrnných výrobků.
Anglicky
The purpose of the study was to evaluate eating habits of 9 -10-year-old children, quantitatively and qualitatively, in relation to general nutritional recommandation. Data were obtained from 374 children in 4 Czech regions. The nutritional analysis showed that the most discussed nutritional problems still persist : excess fat, saturated fatty acids and simple carbohydrates on one side and low intake of dietary fibre, vitamin C and calcium. As the main causes were identified abubdabce of meat products, sweetened beverages and white bread and inadequate consumption of vegetable, fruit and wholemeal cereals.